A divat alfája és omegája

A divat nála kezdődik és nála is ér véget. Minden az ő kezében van, ha a divatszakmáról van szó. Anna Wintour neve egyet jelent a divattal. De hogyan juthat el valaki a semmiből idáig? Anna igazából egész életében erre készült. Számos lapnál dolgozott újságíróként és divatszerkesztőként míg megkapta az áhított állást és az amerikai Vogue főszerkesztője lett.

Wintour kisasszony 1949-ben született Angliában. Tanulmányait a North London Collegiate Schoolban kezdte, ahol már tinédzserként fellázadt az iskolai egyenruha ellen. 14 évesen bubi frizurát vágatott magának, ami azóta a védjegye lett. A divat egészen fiatal korában a szenvedélyévé vált és már akkor tudta, hogy mi lesz, ha nagy lesz. 15 évesen elkezdett dolgozni a Biba butikban, ahova édesapja juttatta be, Charles Wintour, aki egyébként az Evening Standardnél volt újságíró és szerkesztő.

 

   

 

A kis Anna 16 évesen úgy döntött, hogy otthagyja az iskolát, helyette inkább dolgozott, bulizott és idősebb férfiakkal randevúzott. Szülei próbálták visszaterelni őt az iskolapadba, beíratták egy divatiskolába, de azt is otthagyta. Már akkor is azt vallotta, hogy valakinek vagy van érzéke a divathoz vagy nincs. És neki volt. A Harrods áruház gyakornoki programja után első újságírói munkája az Oz magazinnál volt, ahova aktuális barátja segített neki bekerülni. 1970-ben, amikor az angliai Harper's Bazaar és a Queen egyesültek és lettek Harper's & Queen, Anna asszisztensi állást kapott az újságnál és a cikkeit is publikálták. De már ekkor tudta, hogy mi az igazi cél: a Vogue főszerkesztője akart lenni.

 

   

 

Újságíró barátjával, Jon Bradshaw-val New Yorkba költözött, ahol 1975-ben megkapta a Harper's Bazaar junior divatszerkesztői állását. Csupán 9 hónapig dolgozott a magazinnál. Bradshaw segítségével ezután a Viva magazinnál kapott divatszerkesztői állást. ’78-ban, amikor a magazin megszűnt és a barátját is lecserélte, Párizs és New York között ingázott aktuális hódolója miatt. 1980-ban azonban visszatelepedett New Yorkba és a Savvy magazin, következő évben pedig a New York magazin divatszerkesztője lett. Ekkoriban történt, hogy állásinterjúra hívták az amerikai Vogue-hoz, ahol közölte az akkori főszerkesztővel, Grace Mirabellel, hogy az ő munkáját akarja. Persze ekkor még nem jött el az ő ideje.

 

   

 

1983-ban azonban nagy lehetőséget kapott, a brit Vogue szerkesztői állást ajánlott neki, amit persze egyből elfogadott, így visszaköltözött Angliába. Akkoriban elég rosszul ment az újság szekere, de Anna újításainak köszönhetően fellendült a magazin. Élete sínen volt, 1984-ben meg is házasodott a gyermekpszichológus, David Shafferrel.

 

   

 

   

 

1987-ben visszatért New Yorkba és kézbe vette a House and Garden magazint. Ez egy kevésbé sikeres próbálkozás volt, ugyanis teljesen át akarta alakítani az újság profilját. Mikor odakerült, kidobott egy 2 millió dollárnyi fotóanyagot, amit divat- és sztár cikkekre cserélt. A várt fellendülés helyett sokan inkább elpártoltak a magazintól. Viszont egy év múlva, 1988-ban megtörtént az, amiről mindig is áhítozott. Az amerikai Vogue újításokra vágyott és felkérte Anna Wintourt, hogy vegye át a lap főszerkesztői állását. Naná, hogy boldogan igent mondott, hisz egész életében erre készült. Végre valóra vált az álom és nem hiába, hiszen Anna innovatív szemléletének köszönhetően piacvezető lett az újság.

 

 

 

   

 

Azóta olyan befolyása lett a divatszakmában, amilyen még soha senkinek nem volt és nem is lesz, amíg Anna Wintour él. Ő dönti el, hogy mi lesz menő és mi nem, egy szavába kerül és bárkit kitöröl a divatvilágból egy életre. Persze a tehetségeket is egyből kiszúrja és segíti őket.

 

 

 

   

 

Munkamódszere szigorú, tudatos és profi. Bár kollegái tartanak tőle, mégis ő az, akivel nem árt jóban lenni, hisz a divatszakmában hatalma megkérdőjelezhetetlen.

 


 

Macovei Kitti

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Címlapszemle: Vogue Paris 2012 »

Jógyerekek képeskönyve »

Best Dressed by Vogue »

Lázadó a kifutón »

Karl Who? »

 

 

 

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés