A függés nem divat!

Akkor Te most nem iszol? Soha nem iszol? – kérdezik Gabkától sokan. A meseszép lány már megjárta a poklot, de ez egyáltalán nem látszik rajta. Eddig csak közeli ismerősei tudták róla, hogy a heroin fogságában élt. Most elmeséli, hogyan kezdődött a függősége és azt is, hogyan tudta újrakezdeni az életét. Sok mindent be kell pótolnia. Összesen 6 évet vesztett el.

Gabka: Hogy bírod ki? – kérdezik sokan. Kibírni? Itt semmit nem kell kibírni. Erről szól a józanság. Én úgy vagyok boldog, hogy nem használok semmit. És attól vagyok erős vagy magabiztos, hogy én például ott vagyok egy szórakozóhelyen és nem használok semmilyen szert, miközben látom, hogy mindenkinek kell valami, hogy mondjuk táncolni merjen. Én ezért nagyon hálás vagyok, és örülök.

Divat.hu: Akkor azért nem iszol, mert nincs szükséged rá ahhoz, hogy jól érezd magad?

Gabka: Mondjuk ez az egyik, a másik meg, hogy felépülésben vagyok és nem akarom, hogy bármi is eltompítsa a gondolkodásomat. A kémiai szerekkel úgy vagyok, hogy sosem elég. Nem tudom, hogy mit jelent az – és ez a különbség egy függő és egy nem függő között –, hogy egy nem függőnél hogy lehetséges az, hogy beül egy étterembe és iszik egy pohár bort, mert illik az ételhez, vagy ízlik neki. Én nem értem. Nem értem ezt. Mert hogyha én fogyasztok bármilyen típusú alkoholt, akkor a hatása miatt iszom. Ott meg már nincs határ. Ha egyszer iszom egy pohár bort, akkor miért ne igyak egy koktélt utána? Ez a függőség. Ez a folyamat beindul és nincs megállj. Nincs határ.

Divat.hu: Nálad hogy kezdődött a függőség?

Gabka: Engem vonzott ez a világ. Amikor egy fiút megismertem és hallottam, hogy börtönben volt meg heroinfüggő, akkor tényleg azt éreztem, hogy megjött a herceg a fehér lovon! Eszembe se jutott, hogy van más. Ő kellett. Ahonnan én jöttem, amilyen családból, ez teljesen az ellentéte volt annak .

Mit szóltak a barátaid, akik körülötted voltak?

Gabka: Voltak olyanok, akiknek ez nem tetszett, de nem hallgattam senkire. Annyira erős volt a vágy. Úgy kerültem szorosabb kapcsolatba először a szerekkel, hogy ezzel a fiúval leléptem. Én úgy költöztem hozzá, hogy elindultam az iskolába és soha többet nem mentem haza. Nyilvánvalóan voltak problémáim, amiket nem fogalmaztam meg és nem beszéltem meg senkivel. Visszagondolva elég durva. Amikor történt, akkor olyan érzések tomboltak bennem: most felnőtt vagyok vagy gyerek? Ekkor 17 éves voltam.

Divat.hu: A könyv – Apám szép volt - miért született meg?

Gabka: Ki akartam magamból adni, de előtte nagyon sokat beszéltem a 12 lépéses programban. Az életem irányíthatatlanná vált. Jó, hogy kiírtam magamból, mert egy csomó részletre nem emlékeztem, rengeteg dolog kiesett. A legfontosabb üzenet: Van remény és nem kell belehalni a szerhasználatba. Ha valakiben van valamennyi hajlandóság, akkor fel lehet állni. Ilyenkor meg lehet keresni a Leo Amici Alapítványt és el lehet menni 12 lépéses csoportokba, ahol a felépülést csinálják világszerte mindenhol.

Divat.hu: Ahogy most Rád nézünk, nem tudjuk elképzelni, hogy ezeket a dolgokat átélted. A környezeted ezt mennyire tudta?

Gabka: Haza nem jártam. Amikor anyuék mellett laktam, akkor is háromhavonta láttak egyszer. Volt olyan, amikor elküldtek két kórházba vidékre, utána nem nagyon voltam kapcsolatban velük. Annyira más világban éltem.

 

Divat.hu: A környezetedtől most milyen visszajelzéseket kapsz?

Gabka: Például nagyapó nagyon örül annak, hogy ez a könyv megszületett, hogy van, hogy kiírtam magamból. A családban is van olyan, akinek tetszik. Természetesen mindent kiteregetni nem jó, de azért megbékéltek vele. Mindenki mellettem áll a barátaim közül, senkitől nem hallottam rosszat.

Divat.hu: A barátaidnak megdöbbentő élmény volt olvasni a könyvet?

Gabka: A közeli barátok tudták rólam. A távolibbak eléggé megdöbbentek, de ők is elfogadták. A családom biztatott, hogy írjam meg egy könyvben a tapasztalataimat. Most, hogy eltelt 10 év, már meg tudom írni. Az egyik barátnőm lelkesített fel, hogy írjam meg. Csináltam drogprevenciós programokat, ezért már a könyv megjelenése előtt is sokszor beszéltem erről. A fiatalok folyamatosan arról kérdeztek, hogy mit csináltam, így egy könyv megírása már nem volt nehéz. Előtte elmondtam a történetemet vagy ezerszer nekik, szóval ez megkönnyítette számomra az írást. Nyilván nem ilyen részletességgel mondtam el, hanem nagy vonalakban. Bár szerintem a józanságról beszélni sokkal érdekesebb. Mostanában a fiatalok nem mondják el az érzéseiket. Ha valami baj van, elszívnak egy cigit vagy berúgnak a haverokkal, és már jól is van. Vagy bevesznek bármilyen szert, és akkor már nem éreznek semmit. Ez mostanában nagyon képben van. Társadalmi probléma.

Divat.hu: A képek hogyan születtek Rólad?

Gabka: Juhász Péter fotós csinálta őket, a könyv promóciójához. Szívesen lettem volna modell, de már kiöregedtem a szakmából. Az a trend, hogy a modell legyen 16 éves, babaarcú. Én már ezen túl vagyok. Amikor 15 éves voltam, akkor elkezdtem egy modelltanfolyamot, de az apám nem engedte. Úgy néztem ki, mint egy fiú. Két hosszú láb volt az egész testem meg egy fej. Tüsi, rövid haj…

Divat.hu: Amióta megszületett a könyv, máshogy állnak hozzád az emberek?

Gabka: Az egyik részem azt mondja, hogy igen. Például a munkahelyemen igen. Még nagyobb szeretetet kapok. Egy csomó tini ír levelet nekem, hogy a könyvemet kötelezővé kellene tenni az iskolában. A tiniket nagyon szeretem. Nagyon jól kijövök velük.

 

Divat.hu: Egy heroinos hogyan tud az élményeiről mesélni? Az azért a legdurvább drog, a fiatalok nem ahhoz nyúlnak először a tapasztalatok alapján. Hogyan tudsz hiteles lenni a szemükben?

Gabka: Az én olvasatomban függők vannak. Nincs különbség, hogy te milyen szertől függsz,hogy játékfüggő vagy-e, társfüggő, heroinfüggő: mindegy. A terápiás közösségben is mindegy. Nincs különbség. Én azért használtam a heroint, mert annak a hatásmechanizmusa az én problémáimra jó volt. Nekem az jött be, az a szer. Lehettem volna speedfüggő is, csak az nem jött be. Vannak politoxikománok, akiknek mindegy, hogy mit használnak, csak üssék ki magukat. A heroin downos szer, ami azt jelenti, hogy egy sarokban ülsz egyedül és olyan, mintha aludnál. Minden szép, minden jó és eufóriát érzel, szeretethullámot, de teljesen képben vagy. Van, aki szociálisan próbálja használni munka mellett. Az nem megy.

Divat.hu: Mik a jellemző vonások egy függőnél?

Gabka: Túlzásba visznek mindent, nem beszélnek magukról. Amit nem tudnak, az az, hogy lehet örökölni a hajlamot. Aki hajlamos erre és érzi, hogy sodródik a függőség felé, annak mindenképpen segítséget kell kérnie. Ez nem szégyen. Keressen fel egy segítő szervezetet vagy forduljon pszichológushoz. Mindenképpen kell egy támogató háttér.

Divat.hu: Ha valakit látsz magad körül, hogy a függőség felé sodródik, annak hogyan tudsz segíteni?

Gabka: Azzal tudsz segíteni, hogy mellette állsz és megmutatod neki, hogy segítesz, ha kell. Ebből erőt merít, ha változtatni szeretne. Bemutathatod, hogy milyen lehetőségei vannak. Például bemutatod a Leo Amici Alapítványt, ahova el lehet menni terápiára. Elkíséred. Így tudsz segíteni. Semmiképpen nem azzal, hogy pénzt adsz, és megoldasz helyette mindent.

Én hat évig voltam függő, sok minden kimaradt az életemből. Azért vagyok szerencsés, mert életben maradtam.

Ahova segítségért fordulhatsz:
www.leoamici.hu
www.na.info.hu

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés