A smink és a frizura önbizalmat ad

Jónás Kata:

Az arc a kommunikáció központja. A külső szemlélő az első benyomás után − amely összesen 3 másodpercig tart, s ennyi idő alatt az eleganciát, a stílust, a harmóniát fogja fel −, rögtön a sugárzó arcot nézi.

A smink önbizalmat ad: ha megfelelően alkalmazzuk, ha arcunk szolgálatába állítjuk, akkor biztosan szebbnek látjuk magunkat. Volt egy kedves ismerősöm, aki gyakran intézte otthonról hivatalos ügyeit telefonon. Ha ki sem kellett tennie a lábát hazulról, akkor is feldobott egy kis rúzst, mert megfigyelte, hogy akár minimális festékkel is jobban tud tárgyalni, a dolgok gördülékenyebben mennek, határozottabban tud intézkedni.
Én hiszek a smink varázslatos erejében, és abban is, ha már olyan szerencsések vagyunk mi, nők, hogy kaptunk egy ilyen csodás varázspálcát, akkor azt vétek nem használni.

Bettynél a pillanat törtrésze alatt megállapítottam, hogy ráférne egy kozmetikai kezelés. A legfontosabb az arcbőr szépsége, hiszen ez a felület van legtöbbet szem előtt.


Mire van szükség a tökéletes bőr érdekében:

 • Egy kiváló kozmetikus telefonszámára, akit rendszeresen fel is keresünk.
 • Bőrtípusunknak megfelelő kozmetikai szerek használatára, s az évszakok figyelembe vételére, hiszen nyáron például elegendő egy lágyabb, vizesebb állagú hidratálókrém.
 • Ébredés után és sminkelés előtt az arc alapos tisztítására, lemosótejre, tonikra és hidratálókrém használatára.
 • A bőrtípusunknak megfelelő − ez lenne a kulcsszó?−alapozó és egyéb sminkszerek beszerzésére.
 • A smink minden esti lemosására.

Persze azok a fránya pattanások mindig a legfontosabb napjainkon jelennek meg, főleg, ha némi stressz is besegít nekik. Semmi vész, csak álcáznunk kell őket!

Egy jól fedő − akár speciális, gyógyító, gyulladáscsökkentő, szárító hatású − korrektorral, addig-addig pötyögtetve, amíg ez a pötty észrevétlenül belesimul az alapozónkba. Ha gyógykorrektort vásárolsz, vedd figyelembe, hogy a szem környékének vékony, érzékeny bőrfelületére más terméket kell használnod, a korrektorok ugyanis szárítanak.

Betty szemöldökét egy arany szemöldökspirállal a hajához igazítottam. Kék szemét aranyban ragyogó bézs szemhéjpúderrel árnyaltam, és mélyfekete szempillaspirállal tettem hangsúlyossá. Az orcák ragyogó barackszínben pompáznak, és a smink koronája a málnaszínű szájfény. Ugye milyen sugárzóan üde?

Hajas László:

Betty a klasszikus „Bob” családjába tartozó frizurát kapott, amelynek belső részeit átpuhítva, fokozatosan elvéve egy határozott kontúrok nélküli, modernebb fazont alakítottunk ki.

Mit kell figyelembe venni egy frizura megválasztásánál?

 • Az arc és fejforma nagyon fontos, ez kétségtelenül így van, és ígérem, szót ejtek róluk a későbbiekben.
 • A haj állaga sem mindegy, ezzel is foglalkozunk majd.
 • De a legeslegfontosabb szempont az egyéniség, ezt biztosan tudom. 

Van egy kedvenc történetem, amelyet előadásaink során el szoktam mesélni. 
Amikor az országot jártuk és különböző városokban fodrászbemutatót tartottunk, a városbeli lányok jelentkezhettek modellnek. Mindenkinek levágtuk, átfestettük a haját, egyesek elégedettek voltak, mások pedig sírva fakadtak. Ilyenkor rémülten néztünk egymásra, talán kezdjük elveszíteni tehetségünket, nem is tudunk már hajat vágni, vagy mi… Attól fogva három csoportra osztottuk a lányokat. Voltak, akiket a klasszikus nőcis, másokat a laza, természetes vagy a rebellis kategóriába soroltunk. Ez volt a három alaptípus, de természetesen léteznek átmenetek és átfedések a csoportok között. Attól fogva ennek megfelelően alakítottuk ki a frizurájukat. A nőcisek szexi, nőies hajat kaptak, a természetesek sportos, könnyen formázható frizurát, aki rebellis volt, annál messzebb merészkedtünk. Soha többé egyetlen könnycseppet sem hullattak a modelljeink.

Csak az örömtől…

Amikor új vendég érkezik hozzám, körbeszagolgatom, mint egy kiskutya. Ismerkedem vele, igyekszem kideríteni egyéniségét. Megnézem a ruháit, majd besorolom valamelyik kategóriába.

Azt javaslom hát, hogy amikor először keresel fel egy fodrászt, teljes díszben menj hozzá, eszedbe ne jusson joggingban megjelenni, mert félrevezeted. Azt a képet közvetítsd, amelyet a tudomására szeretnél hozni magadról, mert ennek megfelelően fogja levágni a hajad. Nehogy meglepetések érjenek és elégedetlenül kelljen távoznod!

Hogyan ismerheted fel a jó fodrászt?

 • Amikor először jársz nála, kifaggat a hajápolási szokásaidról, hogyan mosod, hányszor, mivel formázod, szárítod…
 • Figyelembe veszi a véleményedet, életviteledet,
 • megkérdezi, mit szeretsz a hajadban,
 • mivel vagy elégedetlen,
 • veled együtt alakítja ki a frizurádat.

Az sem jó, ha rabszolgaszerűen levágja az általad kitalált fazont, egyáltalán nem biztos, hogy tökéletes volt az elképzelésed.
Ha rendszeresen visszajársz egy fodrászhoz, elvárhatod, hogy állandóan újítani próbáljon rajtad. Nem hatalmas változásokra gondolok, főleg, ha elégedett vagy a hajviseleteddel, de apró kis trükkök, frissítések, új anyagok, divatos formák azért beleférnek, ugye?

Kapcsolódó cikkek:

A szemöldök és a frufru szerepe »
Minimális smink és hosszú haj »
Sötét szemek és izgalmasabb frizura »
Tetoválás és volumen az arc körül  »
Vékony ajkak és klasszikus bob »

Címkék:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés