A több nyelven beszélő designer termékek hazai alkotója

2009-ben diplomázott a Moholy-Nagy László Iparművészeti Egyetem bőr szakán, azonban már 2006-ban elindította saját márkáját és onnantól nem volt megállás. Egy év múlva a Wella Fashion Show-n ő lett Az év Fiatal Divattervezője, majd 2008-ban Fashion Awards Hungaryn is díjazott lett. De ez még csak a kezdet, lássuk hol tart most a magyar designer.

Budapest, Prága, Zágráb, New York és London. Melyik divathét volt a legkedvesebb számodra?

Élmény szempontjából Prága volt, mert ez volt az első fashion week, amin külföldön mutatkozhattam be. De mindenhol jó volt, hisz mindegyik városnak más az atmoszférája, beleértve a divatheteket is. Mindegyiknek más-más az arculata, hangulata általában a városhoz igazodik.

A 2010/11-es kollekciódat Londonban is bemutathattad. Milyen volt a fogadtatás és milyen visszajelzéseket kaptál?

Csupa pozitív visszajelzést kaptam. Ez volt az első olyan bemutató, ahol a show végén a nézők odajöttek és megkérdezték, hogy hol lehet venni a termékeket. Ilyet ezelőtt még nem tapasztaltam.Hogyan zajlik egy kollekció felépítése a kezdetektől egészen a bemutatóig?

Pillanatnyilag három kollekció készül egyszerre. Egy férfi kollekció, a következő női és van egy másik felkérésem,és lesz egy ősszel Vietnamban, oda egy Haute Couture kollekcióval készülök.
Ez az őszi bemutató igen érdekes lesz, mivel Vietnam fővárosának, Hanoinak az 1000. évfordulójára készül. Egy stadion közepre szervezik a bemutatót három másik tervező közreműködésével. Előreláthatóan 30-40 milliós nézettsége lesz ennek a shownak, mivel a legnagyobb vietnami divatbemutató szervező közreműködésével készül. Mivel ott nincs divathét, ezért ez az esemény helyettesíti.

A kollekció minden egyes darabját Te tervezed?

Igen, általában úgy kapcsolódik be más a munkába, ha van egy közös terv. Például dolgoztam már együtt Végh Saroltával, aki ötvösművész. Most pedig van egy asszisztensem, Varga Zsuzsa, aki részt vesz a tervezési folyamatban vagy éppen a  kiegészítő tervezésben.

Mi inspirálta a 2010/11-es kollekciódat?

A hálózatok és a rendszerek inspiráltak. A felületek szabályos geometriai formákból állnak, melyeket kézzel készítettem. A sötét színek, leginkább a fekete különböző felületi árnyalatai és az erős, fényes arany illetve ezüst kiegészítők, láncok, csatok kontrasztja határozzák meg. A táskáim jellemző anyaga a tőlem jól megszokott bőr, melyeket fém kiegészítőkkel teszek teljessé. A ruhákhoz erre a szezonra leginkább selymet, míg a kabátokhoz, mellényekhez durva szövésű gyapjút és ló szőrmét használtam. A szabásvonalak keletiek, gyakoriak a lapolt záródások mind a ruhákon, mind a kabátokon.Mit tudhatunk a mostani férfi kollekciódról?

Számomra ez egy kihívás. A női kollekció is az, de az természetesen jön. Ugyanannyi ötlet kell, csak máshogy kell megjeleníteni egy férfi öltözetnél. Sokkal visszafogottabbnak kell lennie, ezért azt kell, hogy mondjam, sokkal titokzatosabb férfinek tervezni. Amúgy folyamatosan készülnek darabok magánszemélyeknek, de most megérett az idő egy újabb kollekcióra, mivel egyre többen ismerik a kollekcióimat, így egyre nagyobb a kereslet rájuk. Ezt majd egy külön esemény keretein belül mutatjuk be.

Hogy kell elképzelni egy átlagos munkanapodat?

A munka fél tíztől indul és általában eltart fél nyolc, nyolcig. Amikor hajtás van, még tovább. Nyáron általában gyakornokok is besegítenek a munkába, de vannak olyanok, akik beleszerettek a szakmába, így egész évben itt vannak. A terveket nem szoktam lerajzolni, a fejemben tartom őket. A bonyolultabb modelleknél ott kell lennem bizonyos fázisoknál, hogy elmagyarázzam, hogy képzelem el a ruhát.

Van olyan ember, akit a példaképednek tekintesz?

Sok tervezőt szeretek, sőt, szinte minden nagy tervezőt, mert mindegyikben megtalálom a szépséget, de ami leginkább inspirál, az a képzőművészet.

Más képzőművészeti műfajokkal mi a helyzet?

A festészet még onnan jött, hogy az egyetemen mindennek meg kell tanulni az alapjait. De terveztem már lépcsőt a Semmelweis Egyetem előterébe is.

Ha már művészetek: a zenének milyen szerepe van az életedben?

Szeretem, nagyon sok jó zene van, de sajnos az időmből nem telik, hogy a művészekre is odafigyeljek. Mindenképpen próbálok időt szentelni rá, mivel inspirál, és a divatbemutatóhoz is szükség van zenére.

Ha nem ez lenne a munkád, mivel foglalkoznál legszívesebben?

Szívesen foglalkoznék a festészettel, mintázással, bármivel, ami képzőművészet. Számomra ezek összefüggnek, akár azzal is, amit most csinálok, mert a festészet a mostani munkámat is inspirálja színekben, hangulatban. Ha úgy nézzük, egy kollekciót is keretbe lehet foglalni, az is kiad egy színfoltot.Milyen jó tanácsot tudnál adni azoknak, akik erre a pályára készülnek?

Belső indíttatásból kell, hogy jöjjön - és lehet, bután hangzik - de szerelmesnek kell lenni annyira, hogy az ember szinte belerészegedjen. De szerintem ez nem csak erre a szakmára vonatkozik, hanem mindegyikre.

Az utolsó kérdést az egyik interjúddal kapcsolatban tenném fel. Azt kérdezték, hogy van-e olyan valaki, aki odafigyel Rrád és a sikereidre. Akkor azt válaszoltad, hogy nem tudsz róla. Remélem az évek során változott a véleményed!

Akkor még lehet így éreztem, de most, hogy jött ez a felkérés Vietnamból természetesen már máshogy gondolom...

Köszönet az interjúért Luu Anh Tuannak!

fotók forrása: Anh Tuan

Fotós: Kosina Anett

Riporter: Kovácsovics Nikolett

Címkék: ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés