Az utánozhatatlan Iris Apfel

Iris Apfel. A designer. Az üzletasszony. A legenda. Cikkünk a világ egyik legnagyobb egyénisége előtt tiszteleg, aki a ma néhányak körében magasztalt mű, polgárpukkasztó “rémdívák“ mélyről jövő, intellektuális ellentéte.

 

A 91 éves Iris Apfel súlyos évtizedek óta a divatvilág megkerülhetetlen figurája. Megnyilvánulásai, kiállása és belső értékei olyan jelenséggé teszik, mely egyedülálló a világon. A belsőépítész, üzletasszony és nem utolsó sorban stílusikon fiatal korától a művészetek és a divat elegye felé orientálódott. Munkáiban, melyek között a Fehér Ház enteriőrje is szerepel – nyolc elnök ciklusa alatt – mindig a kifinomultság és az eredetiség vezérelte. Férjével közös textilvállalkozásuk is ezen gondolat köré épült; a régi idők minőségi selymeinek, posztóinak korhű reprodukcióival díszítik a modern kor belsőit, felhasználva az új áramlatokat és az illeszkedő szellemi tartalmakat. 

 

   

 

   

 

Iris Apfel múlhatatlan stílusérzékét elmondása szerint édesanyjától örökölte. Megjelenésének elmaradhatatlan kellékei a hatalmas és feltűnő kiegészítők, élükön óriási, legtöbbször fekete keretes szemüvegével. Összeállításai sosem unalmasak, tökéletes összhang és egyediség jellemzi minden szettjét. Ahogy azt az évek alatt sok újságírónak elmondta, nem csupán maga a ruha érdekli, hiszen “nem egy üres fejű fashionista“, hanem az a hatás fontos számára, amit öltözéke kivált. Véleménye szerint minden felvett darab egy olyan megnyilatkozás, mely képet ad viselője lelki- és szellemi világáról.

 

   

 

Legutóbbi sajtószereplése a Dazed & Confused novemberi lapszámának készített fotósorozat és címlap volt, mely cover fotóján Csőrikés pohárral a kezében állt modellt Jeff Bark gépe előtt.

 

 

 

 

 

A művésznő tiszteletére több kiállítás is nyílt az elmúlt évtizedekben, a legutóbbi; igen nagy volumenű, Rare Bird (“Ritka Madár“) of Fashion - A “tiszteletlen” Iris Apfel című tárlat 2005-ben, a New York-i Metropolitan Múzeumban kapott helyet. 

 

 

Reméljük, hogy Iris Apfel, korunk egyik legnagyobb stílusikonja még sokáig közvetíti azokat az értékeket, melyek a világot valójában mozgatják.

 

 

Szabó Lili  

Címkék:
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés