Címlaptörténelem

A Vogue, mint a divat világának meghatározó lapja 120 éve van jelen a köztudatban. Korai, rajzokkal díszített, illetve a 20. század közepétől fotókkal borított címlapjai mára divattörténeti kuriózumokká váltak, melyek amellett, hogy nyomot hagynak a mindenkori aktuális trendekről, stílus- és véleményformáló hatással bírnak a mai napig.

 

 


 

   

 

   

 

A Vogue, mint a divattörténet talán legmeghatározóbb lapja elsőként 1892-ben került a nyomdába. 120 éves története folyamán a divat minden szegmensét átható, vélemény- és ízlésformáló médiummá nőtte ki magát. Hasábjai között megtalálunk minden aktuális és fontos információt, ami a fashion világát alakítja, nem utolsó sorban olyan kulturális kiegészítésekkel, melyek az örök és nagybetűs színvonalat képviselik. A Vogue első címlapjai még rajzolt cover fotókkal jelentek meg, általában korhű ruhákba öltöztetett nőket ábrázolva, az akkori trendeknek megfelelő design mellett. Az évek során hagyománnyá vált a “model cover“ használata, a Vogue-ok mindegyike többnyire a divatipar világából választott címlaplányt, aki tökéletesen tudta képviselni a felső lapra választott szettet és témát. Az elmúlt évtizedek trendhullámai azonban a magazint is érintették; a mára átalakult gyakorlat szerint többségében hírességek képe – fotója – díszíti nem csupán a Vogue, de a vezető divatlapok többségének címlapját.

 

   

 

 

   

 

 

   

 

A divat világának változásait a Vogue címlapok kitűnően reprezentálják, hiszen a több, mint egy évszázados történeleme alatt a lap dokumentálta a tervezők, modellek és fotósok “iparának“ szinte minden lépését és ezzel együtt korszakalkotó szerepet töltött be.

 

 

 

Szabó Lili 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

120 éves Vogue »

A divat alfája és omegája »

Címlapszemle: Vogue Paris 2012 »

Fashion is my religion, Vogue is my Bible  »

Best Dressed by Vogue »

 

 

 

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés