Divathetek és Divatfővárosok – New York

Ha szeptember, akkor divathetek! Méghozzá a következő évi, ezúttal tehát a 2013-as tavaszi / nyári ready-to-wear kollekciók bemutatója. New York, London, Milánó, Párizs - Itt és ekkor dől el, mi lesz a trend a jövő szezonban.

Kezdjük rögtön az első helyszínnel, New Yorkkal! Szeptember első hetében számos tapasztalt róka és lelkes újonc prezentálja tehetségét, így a nagy alma mindig sok apró meglepetést tartogat a számunkra. Most összegyűjtöttük nektek e kontinens legjobb kreátorainak legjobb kreációit.

Bár a hölgyeké az elsőbbség, indítsunk a sort mégis az USA egyik legikonikusabb alakjával, a western stílus kimeríthetetlen éléstárával, Ralph Laurennel. A tervező ez alkalommal a cowboy kalapot svájci sapkára, a föld színeit pedig piros-kékre cserélte, s ennek eredményeképp egy igazán üdítő és részletgazdag kollekció született, némi dél-amerikai ráhatással. A díszítésnél azért még visszaköszön hagyományos stílusa, azonban összességében kijelenthetjük: Ralph képes megújulni.

 

   

Amerika másik ,,öreg motorosa”, Calvin Klein is kitett magáért idén ősszel. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen végre eljött az ő ideje, a kifutókon a fekete-fehér az úr, és ebben ő a legjobb. Élt a lehetőséggel, nem nyúlt a paletta más színeihez, ám a minőségi anyagoknak és a tökéletes szabásnak köszönhetően kollekciója mégsem lett egysíkú. Voltak itt szokásos Klein-kosztümök, de olyan meglepő újdonságok is, mint a Gaultier-féle Madonna fellépőruhára emlékeztető, igencsak kihívó darabok.


   

Borongós színekkel indult, de közel sem borongós hangulatban ért véget Donna Karan bemutatója. Míg az árnyalatok kezdetben inkább az őszi égboltot tükrözték vissza, a show előrehaladtával egyre jobban átvették helyüket a meleg évszakok meleg árnyalatai, és végül majdhogynem a teljes színskála felvonult. Karan tavasztündérei kellemesen hatottak a közönség ízlésére. És, habár hölgyekre nem szokták ezt mondani, Donna Karan stílusát mégis így tudjuk a legjobban összefoglalni: ért a nők nyelvén.

   

Diane von Furstenbergnek tehetsége mellett életszeretete is irigylésre méltó. A mindig jókedvű, kedves hölgy általában családja körében inspirálódik, így bemutatói mindig egyfajta közvetlenséget sugároznak. Nem volt ez másképp idén sem. Piros és kék majdhogynem komplementer színek, Diane-nek mégis sikerült harmonizálni őket. Érdemes megemlíteni emellett furcsa szemüvegkereteiről, Mozart-frizurához hasonló fejdíszeiről és (végre!) mosolygós modelljeiről, akik együttes erővel dobták fel a show-t és a hangulatot egyaránt.

   

 

Foglaljuk keretbe a történetet egy újabb férfi tervezővel, aki mellett mi sem mehetünk el szó nélkül. Michael Kors bemutatója ezúttal az egyenjogúság jegyében telt, hiszen a divathetek tradícióival szakítva nem csak női, de férfi modellek is végigvonultak kifutóján. Csíkok és colour-blocking, monokróm és víztükör hatású felületek – Korsnak köszönhetően egy igazi divatkoktélba kóstolhattunk bele.

   

Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy cikkünk véges hossza miatt, sajnos jónéhány olyan amerikai művészt kellett kihagynunk, akik igenis megérdemelnék a kitüntető figyelmet. A divat azonban lassan nemhogy gyorsan változó, szinte hiperaktív. Így cikkünk 2. részében már a következő helyszínre, Londonba látogatunk el. Tartsatok velünk akkor is!

 

Oláh Dóra

Címkék: , ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés