Elég volt a gebe modellekből!

A brit Vogue főszerkesztője, Alexandra Shulman felemelte a szavát a nagy divatházak ellen, akik arra kényszerítik a magazinokat, hogy nullás méretű modelleket alkalmazzanak.

A Shulman által írt erősen bíráló hangvételű levelet – amelyet eredetileg nem a nyilvánosságnak szánt, ám a Times mégis megjelentette – elküldte a legnagyobb divatházaknak, tervezőknek, többek között Karl Lagerfeldnek, John Gallianonak, a Pradanak és Versace-nak. Azt sérelmezi, hogy folyamatosan betegesen sovány, csont és bőr fotómodellek foglalkoztatására kényszerítik a divatlapokat, mivel a fotózásokra kiküldött ruhák annyira kicsik, hogy gyakran még a sztár modellekre sem sikerült ráerőltetni őket.

A divatházak a bemutatók után a kifutókról egyenesen a divatmagazinoknak küldik fotózásra a nullás méretű ruhadarabokat, ezáltal választás elé állítva a szerkesztőket: vagy csontsovány, a nőies domborulatok teljes hiányában szenvedő modelleket alkalmaznak, vagy nem tudják bemutatni a legújabb kollekciók darabjait. Shulman közölte, hogy ezáltal a Vogue-nál rendszeresen arra kényszerülnek, hogy a fotókon szereplő modelleket retusálni kell, hogy legalább egy kicsit nagyobbnak és egészségesebbnek tűnjenek.

Úgy tűnik, a divattervezők egyelőre ragaszkodnak az általuk régóta kedvelt vézna, csenevész modell ideálhoz. A német tervező, Wolfgang Joop például nemrég kifejtette, hogy Heidi Klum (aki nem mellesleg a Victoria’s Secret bemutatók egyik állandó sztárja) nem elég vékony, és túl nagyok a mellei ahhoz, hogy a kifutón szerepelhessen. Meglepő módon a véleményével nem maradt egyedül, Louisa von Minckwitz, a Louisa Models modellügynökség vezetője is egyetért vele, szerinte ugyanis a 87-58-88 méretekkel rendelkező modellek valók a kifutóra. E kritériumoknak a nőies domborulatokkal és 91-69-94 méretekkel megáldott Heidi távolról sem felel meg.

Nem Heidi Klum az egyedüli a topmodellek közül, aki mostanában támadások kereszttüzébe került. Karolina Kurkovát, napjaink egyik legjobban fizetett szupermodelljét is kövérnek titulálta a média, miután felszedett néhány kilót, és a Sao Paulo-i divathéten megrendezett Cia Maritima divatbemutatón egy kicsit gömbölydedebb idomokkal vonult fel, mint modell társai.

A visszajelzések alapján az olvasók sem akarnak betegesen vékony lányokat látni sem a divatanyagokban, sem a hirdetéseken. Kérdés, hogy az olvasói igények és az egyik legelismertebb divatmagazin főszerkesztőjének szava elég lesz-e ahhoz, hogy felnyissa a divatdiktátorok szemét, és változtatásra bírja őket.

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés