Fashion is my religion, Vogue is my Bible

Bár az október még javában tart, a novemberi címlapok már napvilágot láttak. A divat hiperaktivitása miatt a vezető újságok hónap közepén kiadják következő havi számukat, így bőven van időnk felkészülni a trend szeszélyes hullámaira.

Mással nem is kezdhetnénk a sort, mint magával a stíluslexikonnal, a Vogue-gal. Egészen pontosan Anna Wintour bestsellerével, az amerikai változattal. Földünk elsőszámú divatdiktátor lapja ezúttal a zenei élet üdvöskéjét, Rihannat választotta címlaplányának. Fotózása természetes környezetben, mégis misztikus hangulatban telt. Ha igaz a mondás, miszerint "Fashion is my religion, Vogue is my Bible", akkor novemberben Rihanna a próféta.

 

 

 

Az angol rokon sem adta alább a színvonalat, sőt! A brit Vogue a Dior új arcát, Jennifer Lawrence-t tette borítójára és retro környezetben készített vele egy retrospektív interjút. Jennifer vidéki lányként tűnik fel kötött pulcsijában a békebeli műszerek előtt, klasszikus vonásai mégis jól érvényesülnek. Az Éhezők Viadala című film sztárja igazán szerencsésnek mondhatja magát, hiszen úgy látszik, a történet után a divatszakma harcmezejéről is nyertesként kerül ki.

   

James Bond mára egyértelműen több egyszerű ügynöknél. Divatikonként csakúgy számon tartják, mint filmlegendaként. Nem csoda, hiszen stílustanácsadója korunk egyik nagy kreátora, Tom Ford. A Vanity Fair e hónapban egy igen pikáns címlappal rukkolt elő az új mozi, a Skyfall tiszteletére. Daniel Craig szigorú tekintetével egy meztelen női test előtt néz vissza ránk. Az igencsak provokatívra sikerült felvétel jól példázza a karakter jellemét, hiszen Bond, amellett, hogy napról napra megmenti világunkat, igazi nőcsábász hírében áll.

   

Az amerikai ELLE szintén kitett magáért, és napjaink egyik stílusikonjának adott helyett címlapján. A magazin novemberben azt a kilenc színésznőt ünnepli, akik megrengették Hollywoodot. Sarah Jessica Parker magától értetődő módon került a befutók közé, hiszen A Szex és New York című kultuszsorozattal végérvényesen beírta magát mind a film, mind a divat történelmébe. Szerepéhez híven a valóságban is fantasztikus érzékkel állítja össze szettjeit. Ez alkalommal egy rendezői székben beszélt arról, hogyan koordinálja a saját életét.

   

A 21. század Grace Kellyje, Nicole Kidman örök dívaként mosolyog ránk az amerikai Harper’s Bazaar borítóján. Az arany fényben istennőként tündöklő színésznő azonban teljesen más arcát mutatja az újság belső oldalain. Terry Richardson felvételein Nicole egy autópályán, kockás zászlók és néhány Big Foot közt pózolva hirdeti a hollywoodi versenybe való visszatérését. Új szerepével és új képeivel támasztja alá, hogy őt még nem lehet kiírni a forgatókönyvből.

   

A fotósorozatok mindegyike önmagában is megérdemelne egy önálló fejezetet a divat(.hu) történelmében. Az ilyen felvételek nem csak arra valók, hogy az újságokat fellapozva megtörjék a betűk egyhangúságát és gyönyörködhessünk bennük, hanem azt is tanúsítják, hogy a divat amellett, hogy az önkifejezés elsődleges eszköze, egyszersmind valódi művészet is.  

 

Oláh Dóra

Címkék: , , ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés