Fiatal tehetségek a divat egén

Az ifjú tehetségek első szárnypróbálgatásai különösen izgalmasak, hiszen egyszer talán ők lesznek az új trenddiktátorok, akiket milliók fognak követni. Mindig a fiatalok azok, akik friss vért visznek akár a divat, akár a művészet, akár az élet bármely területére: néha olyan meglepő újdonságokkal rukkolnak elő, amelyekkel kifordítják a világot sarkaiból. Tehát mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni és támogatni a feltörekvő tervezőket! A KREA tanulói egy közel egyórás, látványos divatshow keretein belül mutatták be vizsgamunkáikat. Jöjjön egy rövid beszámoló a ruhákról és a tervezőkről!

Első- és másodévesek

Az iskola első- és másodéves tanulói közül csupán a legjobbak prezentálhatták alkotásaikat. Már most kiemelkedő tehetségek vannak köztük, különleges outfitjeikkel ámulatba ejtették a közönséget. Az öltözeteket nem utcai viseletre szánták, kísérletezők és sokkal inkább művészi értékkel rendelkeznek.

Láthattunk futurisztikus összeállításokat selyemszerű, fényes, fekete anyagból. Gótikus hatást keltettek az emberben a talpig feketében végigvonuló modellek, a bőséges anyagot rudak és tartószerkezetek rendezték különös formákba a test körül. Felvonultattak kis feketéket új felfogásban, belevarrt láncokkal, áttetsző feketékkel az erotikát erősítve. Aztán mesebeli lények sétáltak a kifutón, turbánszerűen a fejtetőre csavart anyagtömegekkel. A térbeliség is előtérbe került.
Az overallok szintén kissé más megközelítést kaptak a megszokottól: a számos helyen felhasított ruhadarabokról szürke és neonzöld rojtok sokasága hullott alá. Az anyag a legváltozatosabb módon tekeredett a modellek teste köré, az anyagok érdekesen egymásba szövődtek-fonódtak.

Épített, rétegzett anyaghatást értek el áttetsző anyagokból. A manökenek fodrokkal, ráncolásokkal bőségesen díszített, púderszínű miniruhákban lejtettek. Egészen szoborszerű összhatást nyújtott a modern űrestélyi csúcsos válltömésekkel, aláomló szoknyaréssszel. Bemutattak lazacszínű, a testet finoman körülölelő overallokat is.
Dudás Judit

Az idén diplomázó, divattervező szakos Dudás Judit már most komoly eredményeket tudhat a magáénak: 2008-ban a nemzetközi Triumph Inspiration Awardon egyedüli magyarként nyert díjat.

Legújabb férfiöltözékeiben a klasszikus vonalak keverednek új szabásmintákkal. Az biztos, hogy mindenestül eltér a konvencióktól!
Újraértelmezett öltönyöket mutatott be csupa feketében, a zakók és a nadrágok sem a megszokott formájukat mutatták. Hogy csak néhányat említsünk a szokatlan formák közül: kapucnis köpenyféle, derékban húzott „ruha”, kabát, zakó és ruha ötvözete. Kalapot és könyékig érő kesztyűt sokszor láthattunk a férfiakon. Az anyagokat nonfiguratív, nyomott mintával díszítette a tervező, amelyet a búzakalász ihletett. A fényes és matt hatások keveredtek, néha szürke vegyült a feketék közé. Manapság a férfiak egyre kísérletezőbbek az öltözködés terén, úgyhogy talán az ifjú hölgy fogja forradalmasítani a megszokott férfidivatot!AnnaEva

A tervezőpáros az idei Fashion Awards gálán elnyerte az Év Fiatal Divattervezője címet, és tervezett a fashion.hu által megrendezett Fashion Night divatestre is, tehát jó lesz nem szem elől téveszteni a magyar divat új csillagait!

Diplomamunkájukként egy kisszériás női finomkollekciót mutattak be. A ruhákat a negyvenes, ötvenes évek divatja és a képregények inspirálták. 
Számos könnyed szabású miniruhát és kisestélyit vonultattak fel, javarészt fekete, fehér és szürke színekben, némi lazacrózsaszínnel megfűszerezve. Finom, elegáns, légies szabásvonalak jellemzik kreációikat. A magas derekú, tulipánfazonú, lefelé szűkülő nadrágok és a hangsúlyos derék- és vállkialakítások végighúzódnak az egész kollekción, hangsúlyozva a klasszikus, kifinomult nőiességet.  Könnyed, ejtett ráncolások és pliszírozások teszik még izgalmasabbá a ruhakölteményeket. Találkozhatunk bolerókkal, kiskabátokkal, szoknyákkal, blúzokkal, mindezt a lehető legelegánsabb tálalásban. A kollekció minden darabja különleges és érdekes, ugyanakkor hordható és nem rugaszkodik el túlságosan a földtől. Ez általánosan is jellemző a Kárpáti Éva és Hachbold Anna által tervezett ruhákra. 
Polonszki Tünde

Polonszki Tünde tavaly szerezte diplomáját a Kreán, így már a tavaszi-nyári szezonra készült öltözékeivel. Ruhái a napsütötte tengerpart hangulatát idézik. 
A sportos, hétköznapi outfitekben különlegesen keverednek a fényes felületek a leheletvékony, matt anyagokkal. Áttetsző, púderszínű pamutanyagokból készült felsőit sok helyen rózsaszerűen húzott kompozíciók díszítik. A ruhák fodrai a tenger és a homok hullámaira emlékeztetnek. Szoborszerű, ráncolt, kiemelkedő formákkal játszik, ami sajátossá teszi bemutatóját.  A ruháknál megjelenik a pezsgőszínben pompázó selyem csakúgy, mint a cipzár. A fekete és a narancsos-terrakotta színkombinációja is sok helyütt feltűnik. Ezekben a sportosan elegáns összeállításokban minden lány tündökölne a nyári kánikulában! 
Imago Mundi

Érdekesség, hogy a tervezőpáros női kollekcióját az anatómia inspirálta. A fekete, csontszínű és az emberi húsra emlékeztető, rózsaszínes piros ruhákat az izomkötegeket idéző szabásvonalak, különleges sziluettek jellemzik. 
A hagyományos női kosztümöket újszerű ötletekkel dobták fel: áttetsző blúzok, hangsúlyos vállmegoldások, fénylő anyagok tették őket különlegessé. A ruhákat csípőtájékon kivágások tarkították. A maszkulin vonalat pedig ruhaként alkalmazott öltönyzakók képezték, melyeket a pink mandzsetták lágyítottak. A kollekció az eleganciát sem nélkülözte: ceruzaszoknyák, áttetsző rátétek, karcsúsított blézerek, rózsaszínű bélések emelték az öltözékek fényét.
Reméljük, hogy nem csak idén láthattunk ilyen színvonalas és ötletes tervezéseket, hanem a következő év hallgatói is nagy benyomást tesznek majd ránk!

 

A cikk szerzője: Sáska Betty

Címkék: ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés