Hat hétig hajmosás nélkül

Súlyos pénzösszegeket, időt, energiát nem sajnálva serénykedünk nap mint nap azon, hogy a hajunk mutasson valahogy, de legalábbis ne nézzen ki úgy, mint egy szénakazal.

Sokszor hiábavaló a fáradozás, mert minden erőfeszítésünk ellenére sem sikerül elérni a fényes álomsörényt. Egyszer a kifakult színnel, máskor a töredezett hajvégekkel vagy éppen a gyors zsírosodással bajlódunk. Legfőképpen ez utóbbira, de egyébként a haj és a fejbőr általános állapotának fognak kedvezni az alábbi tanácsok, a német Vogue önkéntes tesztalanya, Shirley ugyanis 6 (!) hétig nem használt szintetikus sampont.

A tesztalany úgy nyilatkozott, hogy a vegyszermentes kúra csodát művelt a hajával, akárcsak a kúrát kipróbáló ismerősei körében. Orlando Pita, akit a legnagyobb sztárok fodrászaként tartanak számon, szintén szuperlatívuszokban nyilatkozik a kíséletről Szerinte a haj legjobb tisztítója saját maga, így a masszív oldószerekre semmi szükség. Shirley mindennap vízzel öblítette át a haját, illetve a nálunk egyelőre nem kapható, természetes hajápolószerekkel, a Moroccanoil termékcsalád egyes tagjaival kezelte a hajvégeket (ezek kifejezetten kémiailag roncsolt hajra ajánlottak). Állítása szerint a haja állaga, általános állapota teljesen megváltozott és 6 hét elteltével egyáltalán nem látszott zsírosnak.
 


Több tanulmány is értekezik arról, hogy a sampon alapvetően vegyszer, és annak felületaktív mosóanyagai beépülnek a hajba, a lerakodó kozmetikum pedig ahelyett, hogy a reklámokkal ígértekkel szemben lassítaná a hajzsírosodást, helyette felgyorsítja azt. A samponnal további problémák is akadnak. A frissen festett hajszínünk akár két hét alatt is kifakulhat, főleg, ha minden második nap megmossuk a hajunkat, szóval ezért is érdemes kevesebbet és kevesebbszer használni a hajtisztítónkból, mert a hajunk színüe minden egyes mosás alkalmával fakul.

Jó-jó, nem kell azt gondolni, hogy ezentúl ápolatlan külsővel kell leledzenünk. A szakember a Kérastase professzionális termékeit ajánlja, melyek közül már jó párat Magyarországon is beszerezhetünk, részt vehetünk a márka kezelésein, de akár magyar nyelvű oldalról, weben is rendelhetünk az elixírből itt). A Kérastase-nál speciális tisztító balzsamok is léteznek.

A teszt eredményében azt olvashatjuk, hogy az alany sokkal fényesebbnek, egészségesebbnek érzi a haját a "böjt" után. Fontos eleme a kísérletnek, hogy legalább minden harmadik alkalommal valamilyen nagyon kíméletes, lehetőleg természetes anyaggal tisztítsuk a hajunkat, ha alternatívákat keresnénk a fenti termékek helyett (például szigorúan ellenőrzött, bio-minősítésű samponnal, abból is nagyon kis adaggal). Kitartás az kell a művelethez, mert az első három hétben el kell viselnünk a saját csillogó fejünket, mikor körülbelül félidőn túl elkezd javulni a helyzet és lassacskán megláthatjuk, milyennek is kellene lennie a hajunknak “manipulálatlan” változatában. A hathetes kúrát száraz hajúaknak, érzékeny fejbőrűeknek, ekcémásoknak kiváltképpen ajánljuk.

A Vogue cikke nyomán

Címkék: ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés