Haute-couture: kultusz, művészet, divat, de mindenekelőtt: fogalom

Bizonyára nagy divatkedvelő vagy, különben nem látogatnád ezt az oldalt. Az rendben is van, hogy érdekel a divat, de vajon érted is?

Ha már szereted, nem árt egy kicsit mögé is nézned. Biztos jártál már úgy, hogy többször hallottál egy kifejezést, de mégsem voltál teljesen tisztában vele, hogy mit is jelent. Utánanéztél? Nyugodtan lehetsz őszinte. Nos, ha még nem vetted a fáradságot, mi most kiokítunk picit, hogy ne csak kedvelője, de valamennyire tudora is légy a divatnak.

Első körben a mágikus hangzású „haute-couture” kifejezéssel szeretnélek megismertetni. Elég gyakran használják a divatszakmán belül, de gondolkodtál már azon, hogy mit jelent pontosan? Extrém, hordhatatlan ruhákat? A megfizethetetlen kategóriát? A különleges, kézi munkával készült darabokat? Esetleg az exkluzív, kiváló minőségű, egyedi divatárut nevezik így?
   Chanel 2009 tavasz-nyár
 

Ne is találgassunk tovább, mert összességében, ezekre mindre ráhúzható a haute-couture, mint fogalom, legalábbis kis hazánkban, ahol rendszerint általánosságban használjuk ezt a kifejezést. A franciák viszont ennél sokkal komolyabban veszik a jelentését!
   Armani 2009 tavasz-nyár
 

Nem is csoda, hiszen Párizsból indult útjára ez az elnevezés. Eredetileg az angol Charles Frederick Worth munkáit nevezték így, aki a 19. század közepén alkotott Párizsban. A „haute-couture” francia kifejezés, amelynek szó szerinti jelentése: „magas szabászat”.

A franciák csakis a magas színvonalú, egyedi gyártású, nemes kivitelezésű ruhatervezésre, illetve az exkluzív divatcikkekre hajlandók használni, amelyeknek minden apró részlete lényeges. Fontos az alapanyag, amiből készül, és az alkotás minden mozzanata, a tervezőasztaltól a szabáson át, egészen az utolsó öltésekig. A „haute-couture” öltözéket különlegesen finom kelmék, és a ruhán alkalmazott kézi munkák is jellemzik.
   Jean Paul Gaultier 2009 tavasz-nyár
 

A haute-couture azonban nemcsak művészet, hanem komoly üzlet is, a lehető legkomolyabb befektetőkkel. Jól sejted, hogy a francia haute-couture divatházak árait nem földi halandóknak találták ki, ám javukra írható, hogy keményen meg is dolgoznak érte.

Manapság Franciaországban a haute-couture védett névnek számít, amit csak akkor használhat egy divatház, ha a precízen meghatározott követelményeknek eleget tesz. Történetesen, privát ügyfelek számára megrendelésre gyártott, egyedi darabokat kínál, saját szabászatot működtet Párizsban, legalább 15 tagú stábbal, valamint minden évadban bemutat egy minimum 35 darabos kollekciót a párizsi közönségnek. Ezeket a kritériumokat 1945-ben fektették le, és azóta sem térnek el tőle, ha törik, ha szakad!
   Christian Dior 2009 tavasz-nyár
 

Azonban ne feledjük el, hogy ezt a kifejezést általánosságban is használják a különleges megmunkálással készült, egyedi gyártású divatos ruhákra, nálunk például erre gondolj, ha megüti a füledet ez a fogalom. Bármily meglepő is, de általános értelemben ugyanígy előfordul a divat megannyi fővárosában, Milánóban, Tokióban, New Yorkban, Rómában és Londonban is, sőt néha a párizsiak is engednek a szőrszálhasogatásból, és általánosítanak, amikor egy kifutón megjelenő pompásan megmunkált, ámde hordhatatlan, elvont művészi értékeket képviselő darabról beszélnek.

 

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés