Hercegnő vagy szédítő szexistennő leszel a nagy napon?

Második rész: Stílusok

Legnagyobb meglepetésemre nem ugrottatok rá az esküvői témára. Nem akar senki férjhezmenni? Remélem nem megy ki a divatból ez a fontos esemény, s bár tudom, talán nem a ruha az egészből a lényeg, de mégsem öltözhetünk minden nap hercegnőnek, ezt is figyelembe kell vennünk... Több szempontból is különleges alkalom, amelyre így vagy úgy, de minden lány álmodozik. Nos, álmodozó lányok, jövendőbeli arák, szóljatok hozzá a bemutatott ruhákhoz, alkossatok véleményt, és ti, akik már férjhez mentetek, és túl vagytok ezen a napon, osszátok meg velünk tapasztalataitokat, vagy olyan történeteiteket, amelyek még tudatlan nőtársaitok okulására szolgálhatnak.
Ahogy ígértem, a stílusok között fogunk ma bolyongani.

Megnézeted magad a tükörben, elemezgetted az alakodat, túltetted magad a traumán, amelyet a látvány okozott. Ez persze nem törvényszerű, csak ismerem a statisztikákat, miszerint a nők 98 %-a elégedetlen magával.
Szóval, nagyjából megfogalmazódott benned, melyek azok a részletek, amelyeket el kell takarnod, mert nem kedveled magadon annyira, s melyek azok, amelyeket büszkén mutogathatsz. Ehhez már társítani tudod a megfelelő ruhafazonokat is. Ma tisztába kell jönnöd a saját stílusoddal. Ez egyáltalán nem egyszerű feladat, annak ellenére, hogy jó esetben ezt már a hétköznapi ruháid területén kialakítottad, de ez sem ennyire egyértelmű. A nőknek általában 30 éves kora körül alakul ki a stílusuk. Addigra már kellő tapasztalatot gyűjtöttek, kellően sok hibát elkövettek, s rengeteg felesleges holmit felhalmoztak. Addigra már tudják, hogy miben érzik jól magukat, mi az, amiben a legtöbben megdicsérik őket, amiben a legvonzóbbnak tartják magukat. Ha figyenek ezekre a jelekre.
A menyasszonyi ruhának természetesen követnie kell ezt a kilakult stílust. Ha valaki kerüli a mindennapjaiban kerüli a feltűnést biztosan nem lesz jó választás egy átlátszó csikeruha, ha ellenben általában kihívó, szexi stílusban öltözködik, akkor nem érzi majd jól magát egy nyakig zárt egyszerű ruhácskában. Ha a klasszikus stílust kedveli, biztosan nem ajánlanék neki egy elvarászolt avantgard darabot, s még sorolhatnám a példákat...

Melyik menyasszony vagy te?

A romantikus :


Egy romantikus alkalomhoz a romantikus stílus tökéletesen illik. Ha különben sem érzed magadtól túl távolinak ezt a hangulatot, most kiélheted magad. Öltözz hercegnőnek, úgy ahogy a mesékben! Egy érzéki és könnyed stílusról van szó, amelyben általában az egyszerűség dominál. A dekoltázsok diszkrétek, sokszor váll nélküli a felsőrész, egyenes vagy szív alakú kivágással. Sokszor a felsőrész derékig szűk, onnan viszont a szoknya nagyon bő. Ilyen volt Kate Hudson ruhája, a Csajok háborúja című filmben, emlékeztek? A Vera Wang ruhát , amelyet a 2009-es kollekcióból választottak, Karen Match jelmeztervező egy cseppet felturbózta, még több tüllréteget pakolt fel rá, habár a filmben is elhangzott, hogy Vera Wang ruhát nem alakítanak, nem lehet hozzányúlni, a testet formáljuk a ruhához. Vera Wang-ról később még beszélünk, amikor a legújabb trendeket elemezzük.


Disney Disney

A szűk felső csípőig is érhet, s a szoknyarész A vonalú is lehet, akár uszállyal is.
Még egy érdekesség! Pontosan a hercegnő stílus nagy sikerére alapozva , 2007-ben a Walt Disney megalkotta első menyasszonyi ruha kollekcióját. Nem bízták a véletlenre a dolgot, hiszen évente kb. 2000 esküvőt tartanak a világ Disneyland parkjaiban. A kollekciót Kristie Kelly tervezte, 34 modellből áll, a híres hercegnők stílusában. Az áruk 1100, 1200 euró, vagyis sokkal alacsonyabb, mint egy pret a porter vagy haute couture esküvői ruháé.
Néha virágokkal hímzett, vagy csipkebetétekkel díszített is lehet ez a vonal, nem ritkák a pliszírozott részletek, masnik, vagy a derékon körbefutó bársony vagy szatén szalagok.
Ehhez a fazonhoz csodálatosan illik a klasszikus fátyol, de erről még lesz szó bőven.
Általában mell alatt elvágott, s onnan lazán leomló ruhákat is a romantikus stílusba soroljuk, főleg, ha csipkével gazdagon ellátott. Emlékeztek a Mamma mía című musical gyönyörű menyasszonyára? Nos, ő is ezt a kislányosan bájos romantikus vonalat képviselte.
Ez a stílus garancia arra, hogy hercegnőhöz illő méltósággal vonulj az oltár elé.
Az extravagáns:
Az esküvője napján mindenki csodaszép szeretne lenni, de nem biztos, hogy mindenki a klasszikus értelemben álmodja magát gyönyörűnek. Vannak, akik szeretik átlépni a határokat, felrúgni a normákat. Természetesen számukra is van ajánlatunk. Sok tervező színesítette esküvői kollekcióját élénk árnyalatokkal, mintákkal, például a bolondos ruháiról ismert spanyol tervező, is.
Másképp extrák azok a modellek, amelyek nem követik a klasszikus hosszúságot, hanem térdig érnek, vagy még rövidebbek. A rövid ruhák általában vidámak, fiatalosak.
Nem ritkák a nadrágos összeállítások, vagy overálok sem.

 Extravagáns lehet attól is egy ruha, hogy eltúlozza például a romantikus stílus jegyeit. Hatalmas virágok, viccesen sok tüll, sok sok fodor, minden ami kívül esik a szokványoson, a hagyományoson, azzal meglepheted az egybegyűlteket.
Carrie Bradshow menyasszonyi ruhája, amelyet, mint azt mindannyian jól tudjuk, Vivienne Westwood alkotott, például nem nevezhetőkimondottan szolid kis darabnak.


A vintage:

 


A vintage szó mindig valami nosztalgikust, valami közeli vagy távoli múltat sejtet. Akár a viktoriánus stílustól egészen a közeli 80-as évek kutathatunk a hangulatok között, hiszen minden korszaknak megvan a saját helye a vintage stílusban.
Mindent retronak nevezünk, ami díszítésben, szabásban nem felel meg teljesen a modern formáknak, emlékeztet valami régebbire, vagyis méltó arra, hogy vintage legyen. A vintage régies, de pont ettől divatos, pont a klasszikus nosztalgia keveredése a mai elemekkel adja meg különleges ízét.
A menyasszonyi ruháknál különlegesen kiemelt szerep jut a vintage-nak. A csipke, a paszomány, a tüllök, a tollak, a bársony, mind olyan részletek, amelyeket egykoron már alkalmaztak az öltözékeknél. Milyen különlegesnek számítanak manapság a sima, 60-as évekbeli, Audrey Hepburn stílusú ruhácskák is, amelyekben még anyukáink mentek férjhez.
Ann Hathaway márványszínű ruhája a Csajok háborúja című filmben, szintén Vera Wang 2009-es kollekciójából, de egy másik vonalból, a Lavender Label-ből , egyértelműen vintage. A vállakat szabadon hagyó, szűkebb fazonú felső és a lefelé bővülő szoknya, a vízszintes húzások, Rita Hayworth egykori ruháit idézi.

A szexi:
Aki szexis a hétköznapokon, az ne próbálja az ártatlan kislány fazont hozni az esküvőjén, úgysem téveszt meg senkit. A dekoltázs legyen mély elöl vagy hátul, attól függ, melyik az előnyösebb. A szűk vonalak kövessék szorosan a test vonalát, hogy a formákat hangsúlyozzák. Bevetheted az átlátszó csipkét is, a dögös menyasszony stílusba belefér.
Ha láttad Fergie Dolce and Gabbana ruháját, akkor van fogalmad arról, milyen is egy szexi menyasszony.
Azért arra figyelj oda, hol tartjátok az esküvőt, ha templomi szertartás is lesz, akkor egy cseppet fogd vissza magad...

A minimalista:


Modern, vagy klasszikus, ez szinte mindegy, lényeg, hogy díszítés nélküli, egyszerű vonalú ruhát válassz, ha úgy érzed ez áll hozzád a legközelebb. Hogy hosszú lesz az ujja, vagy mennyire bő a ruha vonala, vagy mennyire mély a dekoltázsa, ez már az alkatodtól függ. A szatén, a selyem csodálatos fénye az egyetlen dísze ennek a stílusnak, no meg a szabása. Ezek azok a modellek, amelyek legközelebb állnak az utcai viseletekhez, legtöbbször olyanok, amelyeket még az esküvő után is viselhetsz, bár véleményem szerint ez elég morbid módja az újrahasznosításnak. Inkább azok döntsenek ilyen stílus mellett, akik nem szeretik a túlzott feltűnést, és jelmezszerűnek érzik a menyasszonyi ruhákat. Ők biztosan kényelmesebben érzik majd magukat egy egyszerűbb, minimalista változatban. Ezeket a ruhákat legtöbbször még fátyollal sem egészítik ki, elég egy hajpánt, egy virág a hajba, de nincsenek követendő szabályok e kérdésben, válassz ízlésed szerint.

Kapcsolódó cikkek:

Álomruhák a legnagyobbaktól »
Jó tanácsok jövendőbeli aráknak »Kapcsolódó képgalériák:

Disney ruhák
Romantikus
Agatha Ruiz de la Prada
Extravagáns
Vintage

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés