Jó tanácsok jövendőbeli aráknak

Legyél te a legszebb menyasszony!

Első rész: Alkatok, ruhafazonok

Férjhez mész... Hihetetlen. Állítólag a lányok nagy része hároméves kora óta tervezgeti azt, hogy milyen ruhában lesz a nagy napon. És most tessék, kitűztétek a dátumot, indulhat az esküvő szervezése. Természetesen a ruhával kezdd a dolgot! Mi lehetne ennél fontosabb?
Vagy szó sincs még semmiféle nászról? Sőt még a lehetséges vőlegényjelölt sem tűnt fel a színen? Az sem baj. Legjobb, ha alaposan felkészülsz mindenből, ki tudja, hirtelen felbukkan a nagy Ő, és azonnal megkéri a kezed. Nem árt, ha otthonosan mozogsz a legjobb márkákat illetően, és kész válaszaid vannak az eldöntendő kérdések garmadára.
Sorozatunkban végigfutunk a fontosabb részleteken: ruha, kiegészítők, haj és smink, gyűrű, de foglalkozunk az egyéb jelentős kellékekkel is: a csokorral, a tortával vagy a divatos helyszínekkel. Megismerkedünk a trendekkel és az itthoni választékkal, külföldi és hazai sztárokat hozunk fel pozitív vagy negatív példaként. Természetesen a vőlegények kinézetéről sem feledkezünk meg.
Szóval a ruha. Rengeteg szempontot kell figyelembe venned, amikor menyasszonyi ruhát választasz. A legfontosabb ezek közül a saját testalkatod. Mert hiába divatos egy ruha, hiába csodálatos az anyaga, a díszítése, a formája, ha rosszul áll, akkor megette a fene az egészet. Kinek hiányzik, hogy az egybegyűltek elismeréssel vegyes sajnálkozással suttogják: Hát igen, jó, gyönyörű ruha, de hogy’ néz ki benne...

Tehát szelektáló programunk első állomása a tükör. Ha ezt eddig nem tetted meg – bár megjegyzem, a hétköznapi ruháidat is pontosan így kellene kiválasztanod –, legalább most vizsgáld meg magad alaposan, tetőtől talpig. Jó, tudom, az esküvőig még több hónap, addig lefogysz, meghízol, feszesebb leszel, erre nem is mondok semmit, legyen így. De tudod, mit? Ettől függetlenül vegyük alapul a mostani alkatodat.

Ha széles a csípőd, akkor ezt feltétlenül ellensúlyoznod kell. A legjobb megoldás, ha valami vízszintes vonalat helyezel el a dekoltázsnál, ez lehet például csónakkivágás, vagy ejtett vállú kivágás. Optikailag ezek szélesítik a vállat, s így keskenyebbnek hat a csípő.
A ruhád legyen inkább testet követő, A vonalú szoknyával. Semmiképp ne válassz olyan ruhát, amely derékig teljesen szűk, onnan viszont húzott, bő szoknyában folytatódik. Azt hiszed, így eltakarod a szélesebb csípődet, pedig csak felhívod a figyelmet a két rész között különbségre.
A sellő típusú ruhákat is kerüld! Igaz, hogy nőies és szexi ez a fazon, de túlzottan kihangsúlyozza a formát.
Ha azon szerencsések közé tartozol, akik arányos homokóra formával rendelkeznek, vagyis a derekad vékony, a csípőd kerek, a vállad szép, akkor a legtöbb ruha jól állhat neked. Mindenképp legyen szűk a derekadon, a többi része szabadon választott. Lehet akár derékban elvágott, alul bő forma, vagy egészen lazán omló. Nyugodtan viselhetsz pánt nélküli modellt is, akár kerek, akár egyenes vagy szív alakban. Az estélyi ruhák sokszor szolgálnak inspirációforrásként egy-egy menyasszonyi modellhez. Nézd meg a mostani Oscar-díj-átadás gáláját, ott a legtöbb sztárnak ilyen volt a dekoltázsa. Bátran hangsúlyozhatod formádat a sellő fazonnal is.


Ha magasabbnak szeretnél látszani, vagy rövidnek találod a lábadat a felsőtestedhez képest, akkor a mell alatt elvágott fazonok között keresgélj! A „görög istennő” stílusú ruhák varázserővel bírnak, ha lábakat kell hosszabbítani, hiszen olyan, mintha a derék vonalát feljebb helyezted volna. Emlékszel a Mamma mia! című filmben a menyasszonyi ruhára?Ha azonban a csípőd keskeny, de a vállad széles, nagy a melled, és talán még egy kis súlyfelesleg is összegyűlt a derekad táján – amit az esküvőig természetesen ledolgozol –, akkor a feladat világos: alulra kell irányítani a figyelmet. Az elöl rövidebb aszimmetrikus szoknyával, vagy az elöl nyitott, felvágott ruhával a lábadra tereljük a hangsúlyt. Ha nem ragaszkodsz a klasszikus fazonokhoz, akkor egy mini, vagy térd fölötti hossz is szóba jöhet. Vigyázz, hogy a felső részen ne legyen semmi dísz, semmi fodor, felül az egyszerűségé legyen a főszerep. A megfelelő dekoltázs ebben az esetben a V kivágás. Ez függőleges vonalat rajzol a felsőtestedre, vagyis vékonyítja azt. De lehet végig gombos modell is, vagy aszimmetrikus vállú, az idei divatnak megfelelően. Az átlós vonalak szintén soványítnak.Vannak olyan lányok is, akiknek a lábuk hosszú, de a felsőtestük rövid, olyan, mintha nem is lenne derekuk. Ha te is ilyen típus vagy, eszedbe ne jusson mell alatt elvágott ruhát választani! Sőt! A boleró is tilos!!!! A derékvonalat lejjebb kell helyezni, akár csípőig is. Legyen a ruha csípőig szűk, vagy lazán a testet követő, s onnan bővebb. A V kivágás azonban nyújt, ezért tökéletes megoldás lehet, csakúgy, mint a nyakba futó pántok.Na és az ujjak?

Hosszú ujj: Igaz, hogy kicsit zárt és klasszikus hangulatot ad a ruhának, mégis jó trükk arra, hogy vékonyítsa az alakot. Nem véletlen hát, hogy minden tervező beilleszti a kollekciójába. A vastagabb karról még az átlátszó anyagból vagy csipkéből készült hosszú ujj is sikeresen elvonja a figyelmet.A vállra húzott ujj:
Sokszor a baby-doll típusú ruhát jellemzi, szabadon hagyja a vállat, s mivel vízszintes vonalat képez a felsőtesten, szélesítik azt. A szépen felpolcolt – nem túlságosan! – mellet is kihangsúlyozza. Valóban nőies és szexi stílus.Buggyos ujj:
Túlságosan felhívja a figyelmet a karra, ezért ha nem vagy tökéletes ezen a téren, akkor válassz mást. Ha felül erősebb vagy, mint szeretnéd, ne kísérletezz ezzel az ujjal, mert négy lufit varázsolsz magadnak: a karodat és a melledet. Ha túl pici és vékony valaki, akkor sem nevezhető telitalálatnak a buggyos ujj, mert összenyomja a törékeny testalkatot. Biztos, hogy buggyos ujjat akarsz?

3/4-es ujj: Könyöknél ér véget, jó átmenet a rövid és a hosszú ujj között, a hosszú ujj minden előnyével. Soványít, és pont annyit takar, amennyit szükséges.
Harangujj:
A könyöködig szűk, onnan viszont nagyon bő, középkori ihletésű ujj. Akár hippis, akár gótikus stílushoz is illik, különleges részlete lehet egy modern vagy retro menyasszonyi ruhának.Rövid ujj:
Vidám, fiatalos, modern. Ha a karod engedi, biztatnálak erre a fazonra. Ha szereted a hatvanas évek hangulatát, az Audrey Hepburn típusú megjelenést, akkor ez az ujj hozzád való. Lehet persze a rövid ujj csipke vagy hímzett is. Különböző hossz és változat létezik: az egészen rövid, amelyik éppen hogy betakar – ennek bővebb változatát pillangóujjnak is nevezik –, na ezt, csakis vékony karúak viselhetik.Ujjatlan fazonok:


Spagettipánt: Széles vállhoz nem szabad viselni, mert a kontraszt hatalmas lesz. Nagy mellhez sem előnyös, mert olyan látványt nyújt, mintha le akarna szakadni a hatalmas súly alatt a vékony pánt. Különben sem elegáns viselet a spagettipánt, nem is jellemző menyasszonyi ruháknál.
Zárt, ujjatlan fazon: Mindenkinek, akinek szép, vékony, kidolgozott karja van és szereti az egyszerűbb stílusokat.


Első leckének ennyi elég lesz. Remélem, halványan körvonalazódik már az a fazon, amelyben büszkén mutogatod majd magad az unokáidnak a fényképalbumban. A következő részben, amikor a stílusokkal foglalkozunk, várhatóan majd megint összekutyulódik benned minden, hogy aztán kibontakozzon a végső, tökéletes megoldás.


Kapcsolódó cikkek:

Ruhák a vörös szőnyegről 2. »
Barbie, az 50 éves divatikon »
Ruhák a vörös szőnyegről 1. rész »
Fénypont: a menyasszonyi ruhák »
A tökéletes szájfény és copf »

Kapcsolódó képgalériák:

Menyasszonyi ruhák 1.
Menyasszonyi ruhák 2.
Menyasszonyi ruhák 3.
Hosszú ujj
Vállra húzott ujj
Menyasszonyi ruhák
Rövid fazonok
Ujjatlan fazonok

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés