Jónás Kata

Sminkmester

Miért választottad ezt a pályát?
"Már kislányként vonzott ez a szakma, anyukám divatlapjait lapozgatva nem a divatos ruhákat nézegettem, hanem azt hogyan vannak a modellek kifestve. A gimnáziumban még nem sok elképzelésem volt a jövőmet illetően, így az érettségi vizsga után állást kaptam egy exkluzív üzletben. A sorsom itt pecsételődött meg végleg. Öt évig üzletvezetőként dolgoztam az egyik professzionális alapanyagokat forgalmazó boltban. A legkülönfélébb sminkanyagokkal, sminkeszközökkel  kerültem itt közelebbi barátságba. Az üzlet mindennapi vendégei sminkmesterek, maszkmesterek voltak, akik eligazítottak ebben a „rengetegben”. Komoly tanulság volt megtapasztalni, hogy léteznek olyan anyagok, amelyeket különböző sminkesek különbözőképpen használnak. Szóval innen már egyenes út vezetett a kozmetika és a divatsmink felé. A legszakavatottabb mesternőt, Sipos Zitát kerestem meg, s szerencsére a szárnyai alá vett."

Indultál versenyeken?

"Persze, pár éven keresztül versenyeztem és a mai napig kamatoztatom a tanultakat, hiszen mindig a mesterem készített fel a  tanuló- és felnőtt versenyekre, amelyeken azóta már zsűritagként működöm közre."

Hogyan jöttek az első felkérések?

"Az iskola elvégzése után csak vártam, hogy megcsörrenjen a telefon, aztán meg is csörrent. Szépen sorban érkeztek a felkérések, előbb kisebb újságok szépségrovataiban kezdtem dolgozni, majd reklámfilmek sminkfeladatait láttam el, azután jöttek a tévéműsorok, játékfilmek. Nagy örömömre megalakult a „Szépítők” csapata, ahol Dunai Anitával és Hajas Lászlóval hárman alkottunk egy teamet. Az RTL Klub Reggeli műsorában hétköznapi embereket változtattunk át és kerestük meg legelőnyösebb oldalaikat. Véleményünk szerint minden nőben ott van az igazi szépség ígérete, csak nincs elég önbizalmuk, az öltözködés, a hajápolás és a smink területén."

Mi jelent számodra  kihívást?

"Biztos furcsán fog hangzani, de engem az érdekel, hogyan lehetne kihozni egy karakteres, nehéz arcból a legtöbbet. Hogyan lehet megvalósítani, hogy még szebbé váljon egy nő, illetve hogyan tudnám kihangsúlyozni arcának legelőnyösebb „oldalát”."

Melyik volt a legkedvesebb munkád?

"Nagyon szerettem a tavaly megjelent Szépítők könyvünk munkálatait, de mindig az épp aktuális munkámért lelkesedem. Nyáron fejeződött be a Valami Amerika 2. részének forgatása, de  roppant kedves munka volt számomra a Társulat és a három Megasztár is. Jó néhány hazai sztárnak vagyok a személyi sminkese, többek között Jakupcsek Gabinak, Liptai Claudiának, a film kapcsán Oroszlán Szonjának és Ónodi Esztinek, ami egy nagyon személyes, bizalmi kapcsolat. Természetesen sosem felejtem el, hogy ezért hány embernek tartozom köszönettel."

Hogyan találsz ki egy-egy sminket?

"Rendkívül összetett folyamat egy smink megszületése. Persze kialakul egy kép a fejemben az adott szereplőről, hogy milyennek szeretném látni, de természetesen fontos a másik fél véleménye is, és a szituáció, amihez a smink készül. Fontos, hogy mit szeretne látni a rendező, a fotós, mindezt megpróbálom összegyúrni, belevinni a saját ízlésemet is."

Van még be nem teljesült álmod?

"Nagyon szeretem azt a helyet, helyzetet, ahol most vagyok, ahol tartok. A vágyam, hogy ezt a státuszt jó sokáig megőrizhessem, hogy ezek a sztárok, operatőrök, rendezők szívesen dolgozzanak velem és gondoljanak rám."

Üzenj valamit az olvasóinknak!

"Az alvás a legjobb szépítőszer!"

Kapcsolódó cikkek:

Rikk Ágnes  »
Kis Réka »

Címkék:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés