Karl Who?

Ősz copf, sötét napszemüveg, öltöny-farmer kombináció, elegáns nyakkendő és az elmaradhatatlan bőrkesztyű - Karl Lagerfeldet senkinek sem kell bemutatni. A divat országának francia királyát még azok is ismerik, akiket egyáltalán nem érdekel ez a terület. Ő a stílus történelmének talán legikonikusabb alakja.

Hihetetlen, de volt olyan idő, amikor a mára ironikusnak számító ,,Karl Who?” felirat még egészen komolyan hangzott, és családján illetve barátain kívül, senki sem tudta, ki  is pontosan Karl Lagerfeld. Az azóta eltelt évek során ez a helyzet gyökeresen megváltozott, és ma már egyedül csak a születési dátumáról nincs pontos információnk.

1955-ben egy neves díj elnyerése volt a belépője a Balmain-hez, s egyben az első lépcsőfok fényes karrierje felé. De hol volt ekkor még az a híres-neves copf? Rövid frizurával, vastag keretes szemüvegén át vizsgálta, hogyan legyen tökéletes a szabásvonal. 1970-től a Chloé-nál tengette cseppet sem unalmas életét, amit kissé gigolós megjelenése tett még érdekesebbé.

   

Mindezt egy éles stílusváltás után, 1973-ban hátrafésült haj és komoly szakáll követte. A füstös tekintetű képen jól látszik, hogy az elegancia már ekkor szerves részét képezte kinézetének. 1977 fontos dátum volt Karl öltözködésének fejlődésében, hiszen megjelenik életében a napszemüveg, amelyet innentől csak nagyon ritkán hagy otthon.

   

1982 – randevú Chanellel. Karl egyre közelebb kerül ahhoz a bizonyos ikonikus kinézethez, hiszen az öltöny, a nyakkendő és a napszemüveg mellett haját kezdi copfban hordani. 1992-ben már a Chloé igazgatói székében ücsörög. Beindult a szekér! A Chanel, a Fendi és a Chloé vezetése mellett megalapítja saját márkáját.

   

1995 a hatalmas sikerek ellenére nem Lagerfeld éve volt. Az ekkori fotókon pufi arccal és az XXL-es öltöny minden részét kitöltő testalkattal láthatjuk. A tarthatatlan állapot nem is tartott sokáig. 2002-ben már tökéletes formában, ám mind egy szálig megőszülve domborított a különböző divateseményeken készült képeken.

   

Azóta hosszú évek teltek el, de a divattervező mit sem változott. Jellegzetes kinézete elérte végső formáját, kész lett az összetéveszthetetlen arculat. Ma már mindenki biztosan tudja a ,,Karl Who?” kérdésre a választ, amely egy valódi polihisztort takar. Tervező, fotós és szerző, igazi munkamániás, akinek tehetségénél talán csak a szája nagyobb, hiszen soha nem restell kritikát nyilvánítani a legkényesebb témákat illetően sem.

   

Élete így botrányokban is igen gazdag. Hírneve azonban természetesen nem ezért ilyen óriási. Első és legfontosabb tulajdonsága fantasztikus divattervezői tehetsége, amely mellett jellegzetes stílusa szintén érdemes rá, hogy egy egész cikket szenteljünk neki.

Oláh Dóri

 

 

 

Címkék: , ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés