Makány Márta bemutatkozás

Makány Márta neve ismerősen cseng a divat.hu és fashion.hu olvasói számára, ugyanis mindig beszámolunk lenyűgöző, új kollekcióiról, és minden egyéb érdekességről, újdonságról Vele kapcsolatban. Az életéről és karrierjéről azonban kevesebbet tudtok.

Hogyan lett Mártából divattervező? Már középiskolás korában is a textilművészet érdekelte, a Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában érettségizett, majd a Magyar Iparművészeti Egyetemen tanult tovább. 1989-ben nyert utóbbiba felvételt, és ugyanebben az évben indult el az Air France nemzetközi divatpályázatán, ahol bejutott a párizsi nemzetközi döntőbe. 1993-ban divattervezés és textiltervezés szakirányon szerzett diplomát. Tanárai, Sárváry Katalin és Kisfaludy Márta nagy hatással voltak művészi munkáira. Ezután 1993 és 1995 között az egyetem mesterképző szakát is elvégezte. Diplomamunkáját jelesre értékelték, alátámasztva ezzel szakmai tudását és tehetségét.Eleinte a Carun Carvi Szalon önálló tervezőjeként dolgozott, majd 1995-ben létrehozta saját szalonját, a Nara szalont. Ebben az évben a Gundel bárteremben megszervezett önálló divatbemutató keretein belül bemutatta saját kollekcióját.
A Makány Márta Bridal Wear, azaz esküvői ruházat, és a Makány Márta Collection, az alkalmi ruhák vonalának bevezetése 2005-re tehető. Esküvői ruhái nemcsak hazánkban, hanem Olaszországban, Milánóban illetve Rómában, Japánban és Koreában is megvásárolhatók. Korszakos, meghatározó alak az esküvői iparban, példáját követve sok magyar divattervező indult el hasonló úton. Nagy hangsúlyt fektet a magyar esküvői hagyományok bemutatására a nemzetközileg megjelenő esküvői ruháiban is. Márkája, amely saját nevét viseli, több nemzetközi szaklapban publicitást kap, mint például az olasz Vogue Sposa-ban. Estélyi ruhái, mind kivitelezésben, mind tervezésben egyedülállóak. Szalonja az eleganciát, megbízhatóságot, minőséget képviseli, olyan ruhákat bemutatva, amelyek nagy odafigyeléssel, kézműves megoldások bevonásával készülnek.Egy kis érdekesség, sokan nem tudják, hogy Márta nevéhez fűződik a magyar formaruha kultúra felélesztése is. Például 2007-ben ő tervezte meg a BKV dolgozóinak készített formaruhákat. Ugyanebben az évben Zoboki Gábor építésszel együttműködve ekészítette a Művészetek Palotája dolgozói számára elképzelt ruhákat. 2008-ban felkérték az Olimpiai csapat formaruhájának megtervezésére. A magyar sportéletben való aktív részvétele végigkíséri egész pályafutását. Szávay Ágnes berobbanása idején, a tervezőnő készítette a teniszező sportkollekcióját. A sport mellett, egy másik terület is fontos részévé vált munkásságának, ez pedig a színház. Folyamatosan kap megbízásokat színdarabok jelmezének elkészítésére, illetve filmek ruhatárának megtervezésére.
Makány Márta rendszeresen tart divatbemutatót Magyarországon, kimagasló érdemű, fiatal művészekkel együttműködve. Rendszeresen jelenik meg külföldi magazinokban és rendezvényeken is, a milánói Si Sposaitalia esküvői divatbemutatóinak rendszeres résztvevőjévé vált.
Jó hír a divattervezés iránt érdeklődő olvasóinknak, hogy évek óta indít gyakornoki programokat, amelyek segítenek gyakorlati tudást szerezni az iparművész és gazdasági szakos hallgatóknak. Munkássága, pályafutása kiemelkedő jelentőségű, sokszínűsége, karaktere meghatározó a magyar divatéletben.

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés