Mesélő minták

Vannak minták, amik soha sem mennek ki a divatból. Vagy inkább mindig visszajönnek a divatba. Hogy mi a titkuk? Mindegyik hosszú múltra tekint vissza, olyanra, amire talán nem is gondolnánk.

Az idei év nagy visszatérője a tyúklábminta volt. Ez a jellemzően fekete-fehér mintázat eredetileg Skóciából származik még az 1800-as évekből. A pásztoroknak volt ez a jellemző viselete. A ’30-as években ismét felbukkant és a felsőbb osztályokban az egészség szimbólumaként jegyezték. 1959-ben pedig Christian Dior által robbant be a divatvilágba, azóta pedig időről időre megjelenik a kifutókon és az utcákon.

 

 

 

   

 

A Burberry minta 1924-ben jelent meg először a márka kabátjain, de akkor még csak bélésként. A bézs alapon lévő fekete, fehér és piros mintázatot azonban 1967-ben szélesebb körben is elkezdték alkalmazni, például táskákon, sálakon vagy esernyőkön. Akkora sikerre tett szert ez a motívum, hogy azóta ez lett a világ leggyakrabban hamisított mintája.

 

 

 

 

A skótkockás, más néven tartan-minta a régi skót klánok népviseletéből ered. Minden klánnak más mintája és színösszeállítása volt, ami szigorú szabályokhoz igazodott. Ma a legelterjedtebb fajta a piros, zöld, fekete, fehér, kék és sárga színkombináció. Ezenkívül persze számos változata van, ami a mi ruhatárunkban is feltűnik újra és újra.

 

   

 

   

 

A leopárd minta az 1950-es években jött divatba. A kor neves színésznői és énekesnői kezdték el viselni, mint például Carmen Miranda, Jayne Mansfield vagy Sophia Loren. Mindig is a nőiesség jelképe volt, ez ma sem változott. A trendekben már évek óta töretlenül jelen van, legyen szó ruháról, táskáról, cipőről vagy bármiről, amit egy nő használhat a mindennapokban.

 

   

 

   

 

Ezek azok a minták, amikkel sosem lőhetünk mellé. Még ha épp nem is a top 10 trendekben uralkodnak, biztosak lehetünk benne, hogy néhány éven belül újra hódító hadjáratra indulnak.

Macovei Kitti

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Színek, minták, Olaszország »

Marc Jacobs és a neon »

Nagyon Disney! »

Nőies geometria az emoji jegyében »

A túlzás gyönyörködtet  »

 

 

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés