Miért nincs a Filmszemlén jelmeztervezői díj?

Indítsunk mozgalmat!

Igaz, már néhány hete bezárta kapuit a 40. Magyar Filmszemle, érdekes kérdés merült fel bennünk. Miért nem ad jelmeztervezői díjat a zsűri? Talán nem érzi elég fontosnak az öltözékek szerepét a filmvásznon?
Néhány illetékes véleményéből igyekeztünk megtudni a helyes megfejtést.

Röviden: Herendi Gábor filmrendező

“Nem tudom miért nincs jelmeztervezői díj, szerintem is fontos lenne. “

És valamivel bővebben: Janisch Attila filmrendező

„Mindig a Filmszemle adott szervezőbizottsága dönti el, hogy abban az évben milyen díjkategóriák legyenek. Hogy miért nincs jelmeztervezői díj? Emögött nem figyelmetlenség és kirekesztettség áll, inkább az lehet az oka, hogy az egyre kisebb költségvetés szűk keretek közé szorítja a döntéshozókat, hiszen a díjnak nemcsak eszmei értéke van, hanem honoráriummal is jár. Ezért valahol húzni kell egy vonalat, mert minél több díj van, annál kisebb a pénzbeli jutalmazás is, ezáltal a díjak elértéktelenednek.
Egyetlenegy díj van – külföldi kritikusok díja, amely nem jár pénzbeli juttatással, de az eszmei értéke annál nagyobb, hisz, ezáltal külföldön ismertté válik az alkotó neve.
Mindig volt látványtervezői díj, de mindig bizonytalan volt, hogy ez tulajdonképpen mit és kit takar. Meglehetősen komplex dolog, hisz a látvány sok összetevőből áll, az operatőr, rendező, díszlettervező, jelmeztervező és még rengeteg ember munkájából.
Olyan filmeknél, mint pld. Pálfi György: Taxidermia-ja nagyon erős volt a látványtervezés, tehát itt van jelentősége látványról beszélni.
Magyarországon ritkán készül történelmi, kosztümös film, ahol a jelmez rögtön felhívja a néző figyelmét. Nyilván egy mai, modern filmben is rendkívül fontos, hogy a jelmezek finoman legyenek összeállítva, az sem mindegy ki rakja össze, de a látvány szempontjából kevésbé jelentős, hisz akkor jó, ha életszerű és a néző nem rögtön a ruhákra figyel. A jelmeztervező munkája is ugyanolyan fontos, mint a többi alkotóé, jó lenne, ha egyszer ez a kategória is kapna díjat, de gondolom sokakat meglep, hogy pld. epizód szereplő díj sincs. Ezt egy kicsit jobban hiányolom.”

Taxidermia Valami Amerika 2


És hivatalosan: Tóth Krisztina, a Filmszemle sajtómenedzsere:

“ A szemlén létezik egy olyan díj, amelyet a zsűri saját belátása szerint ítélhet oda vagy a látványért, vagy a díszletért, vagy akár a jelmezekért, annak függvényében, hogy hol lát kiemelkedő teljesítményt. “

Ennyi. Már értjük, hogy nincs keret a jelmeztervezői díjra, és hogy más, fontos kategóriában sem tudják jutalmazni az alkotókat, művészeket.
Mégis úgy gondoljuk, hogy manapság, amikor a megjelenés az egyik legfontosabb szempont a megítélésünkben nap, mint nap, s az emberek zömének fogalma sincs, hogyan alakítsa ki saját kinézetét, akkor a filmek hétköznapi öltözékei is sokat segíthetnek a dolgon. Sőt megmutathatják a nézőknek, mennyire erős üzenete van egy- egy ruhadarabnak vagy összeállításnak. Mennyire jellemző egy-egy karakterre a ruházata, sminkje és haja, hiszen szinte tükröt tart a néző elé. Ráadásul, a magyar filmekben egyáltalán nem nevezhető tökéletesnek a jelmeztervező munkája, tisztelet a kivételnek. Sajnos, s ez furcsa, hiszen pont a divatszakma rovatban jelenik meg mindez, de nem elég ha egy stylistnak jó érzéke van a divathoz, attól még nem képes egy filmet felöltöztetni. Akadnak persze csodálatos munkák is, hála istennek.
Azért lenne fontos a jelmeztervezői díj, mert ez felhívná a producerek, rendezők figyelmét arra, hogy a jelmezek szerepe messze túlmutat a “maradjon észrevétlen”, “ne zavarja a látványt” kategórián, s megfelelő szakembereket választanának és megfelelő költségvetéssel látnák el őket.
Szerintem díjazzuk, mert akkor értékeljük. Megszavazzátok?


HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés