Napelemek és designerek találkozása

Tipikus Murphy-eset: sétálunk az utcán, csörög a telefonunk, 2 percig kutatunk utána, mert az mindig a táska alján köt ki, felvesszük, és perceken belül lemerül. Idegesítő és mindennapos. A probléma, úgy tűnik, megoldódott, a briliáns amerikai építész-tervező, Sheila Kennedynek köszönhetően.

A Sheila Kennedy által irányított Portable Light Project non-profit szervezet innovációja egy rugalmas napelemekkel ellátott textil, mely elegendő energiával látja el azokat, akik nem jutnak elektromossághoz. A napelemek könnyen felvarrhatóak ruhákra, táskákra, sőt még takarókra is, ezzel nagy segítséget nyújtva Afrika, Közép-Amerika és Haiti lakosságának. Kennedy csapatának találmánya nem csak telefonok feltöltésére alkalmas, hanem egy kis LED-égő segítségével fényt is sugároz, így a gyerekeknek nem kell a sötétben tanulniuk és a környezetet is védik vele.


A szervezet első napelemekkel felszerelt táskája, az ún. Flap bag (Flexible Light and Power) felkeltette az amerikai Elle magazin figyelmét is. Rögtön fel is vették a kapcsolatot Kennedy mérnöki csapatával. Telefon telefont követett, majd a magazin felkért 8 híres designert, hogy Sheila csapatával együttműködve tervezzenek egyedi, napelemes táskákat. A hordozható energiaforrásként funkcionáló táskákat később árverésre bocsátják és a befolyt összegből a Portable Light Project munkáját támogatják a fejlődő országok megsegítésében.Vessünk egy pár pillantást a tudomány, a környezetvédelem és a divat találkozásának legújabb műremekeire.
Az akcióhoz két világhírű tervező is csatlakozott Tommy Hilfiger és Diane von Furstenberg személyében. A Hilfiger által tervezett táska leginkább egy kamera-táskára hasonlít sok zsebbel az oldalán. A barna és sötétkék kombinációja szinte teljesen észrevétlenné teszi a napelemet a táska elején. DVF kreációja igazán nőies és trendi darab, fekete-fehér mintázatával és barna fogantyújával szafari hangulatot idéz.A cipőtervező Jessie Loeffler Randall a lehető legtöbbet kihozta az eredeti ötletből. Vállra akasztható, fekete bőrtáskája a kedvencünk. Sőt, a kékesen foszforeszkáló napelemek még különlegesebbé teszik azt. A Rogan márkanév mögött álló Rogan Gregory és Scott MacKinlay Hahn egy igen futurisztikus darabbal rukkolt elő, köszönhetően a fekete-fehér grafikának.Lutz & Patmos illetve ZERO Maria Cornejo tervezése az ékes példája annak, hogy a napelemek milyen kis felületen is elférnek.A végére pedig egy Loomstate strandtáska ismét a Rogan tervezőpárostól, és egy világjárók kedvence Vena Cava hátizsák.Ti mit szóltok hozzá, hordanátok napelemes táskákat, hogy védjétek a környezetet?

Fotók forrása: www.elle.com

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés