Parádi Gabriella

Stylist

 

 paradigabi@gmail.com
 www.paradigabi.eoldal.hu

Kezdet:

"Gyakorlatilag az érettségit követően kezdtem el mozgolódni a divatszakmában, bár ez abban az időben - a rendszerváltás táján - még korántsem úgy nézett ki, mint most. Igazán azt sem tudtam eldönteni, hogy jelmeztervezéssel, vagy divattervezéssel foglalkozzam. Akkoriban egyetlen magyar divatlapot lehetett kapni, és a külföldi magazinokhoz is nehezebb volt hozzájutni. Stylist szakma pedig nem is létezett."

Iskola, verseny:

"Különféle divattervező versenyekre kezdtem küldözgetni a munkáimat, illetve a Képző- és az Iparművészeti Főiskolákra is felvételiztem.
Első próbálkozásra bejutottam az Air France – Nina Ricci Fiatal Divattervezők versenyén a tíz legjobb magyar divattervező közé, valamint a frissen indult, fiatalos szemléletű Voilá divatlap pályázatára is.
Mindeközben a Főiskolák felvételi bizottságai „pálya alkalmatlannak” találtak. Ezen felbuzdulva minden energiámat, és csekély keresetemet - dekoratőrként kezdtem dolgozni - terveim megvalósítására, illetve egy portfólió összeállítására fordítottam. Így kerültem be különféle újságokhoz és cégekhez illusztrátorként és tervezőként. Akkoriban a divatillusztráció fogalma sem létezett, de elég makacs lévén fejembe vettem, hogy itthon én leszek az, aki ezt meghonosítja illetve újra, új formában feléleszti. Az évek során ezt sikerült is megvalósítanom, hiszen elsőként illusztráltam a Voilá, az Ez a Divat és az Elite magazinoknak, valamint azóta szinte az összes magyar magazinnak: Playboy, IM, FHM, Joy, Shape, ELLE. Ezek után éveken át sok-sok ingyenmunka következett, amíg megkaptam az első komolynak mondható felkérésemet. Ekkor már rájöttem, hogy inkább a jelmeztervezés, a színház, a film világa áll hozzám közelebb."

Munkái:

"Először színházi terveket készítettem a Magyar Fesztivál Balett- Menyegző, Eszenyi Enikő Show- PingSwing, Operett színház- A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak, stb., majd filmekhez- Zimmer Feri, Argo, Egy szoknya, egy nadrág, Megy a gőzös, Tüskevár, stb. terveztem jelmezeket. 2000-ben az újra nyíló Moulin Rouge jelmezeit, és plakátját tervezhettem. Az utóbbi három évben egyre több videoklip stylingjáért vagyok felelős, illetve több televíziós műsorban is közreműködtem. Ez a munka nagyon közel áll a jelmeztervezéshez, mert híres emberekkel, énekesekkel, színészekkel egészen másként lehet, és kell dolgozni, mint egy hagyományos divatstábbal. Talán nyugodtan mondhatom, hogy ez lett a szakterületem. Ilyenkor előnyt jelent, hogy jelmeztervezőként már ismernek, és könnyebben tudok kommunikálni az adott celebritással."

Ki a jó stylist?

"Azokat a stylistokat tartom jónak, akik nem csak az adott trendekkel vannak tisztában, hanem kellően megalapozott tudással is rendelkeznek. Szerintem elengedhetetlen a színelmélet, a művészettörténet, a divattörténet ismerete, valamint a kortárs művészeti területek: zene, film, színház figyelemmel követése. A legjobb magyar stylistok munkájában is nyomon követhető, hogy rendelkeznek ezzel a tudással. Míg sajnos nagyon sok „wanabe” stylist munkájában látom, hogy egyetlen gondolat vezérli őket: minél több dolgot rakjanak össze ész nélkül, mert akkor lesz korszakalkotó. Vallom, hogy a szabályokat először meg kell tanulni ahhoz, hogy utána felrúghassuk őket."

Tanítványok:

"Stylist tanítványaim nincsenek, mert sajnos rosszak a  tapasztalataim ezen a területen. Úgy látom, hogy tanulni, tapasztalatot szerezni nagyon kevesen szeretnének, de törtetni annál inkább. A szakmai alázat nagyon kevés emberben van jelen. Ehhez én nem szeretnék asszisztálni, és további gyenge „stylist”-ok sorával elárasztani az amúgy is zsúfolt szakmát. Dévényi Kathy Sminkiskolájában öt évig tanítottam színelméletet, rajzot, és divattörténetet, s büszke vagyok rá, hogy magyar-, és Európa bajnok sminkesek kerülhettek ki a kezeim alól. Sokukkal azóta kollégaként dolgozom együtt fotózásokon, forgatásokon."

Álommunka:

"Ebben a szakmában az álommunkát a kellően kreatív csapat, és a megrendelő által adott alkotói szabadság, valamint a biztos anyagi háttér adja. Sajnos ezekből a munkákból van a legkevesebb."

Mottó:

"Tudni kell váltani, hogy ne fásuljon be az ember! A divat múló szakma, ha nem tudsz lépést tartani vele, s mindig megújulni, akkor keresnivalód sincs benne. Ezt a megújulást az utóbbi időben a divatillusztrációimból, illetve azokat idéző festményekkel segítem elő."

Kapcsolódó cikkek:

Király Gabriella »

Címkék:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés