Prêt-à-porter: a divatos, hordható és egyszerűen kezelhető kész viselet

Oktató sorozatunk folytatódik, haladjunk hát tovább a divatfogalmak birodalmában!

Az előző sorozatunkban már kiveséztük a haute-couture több értelemben használt jelentését. Mi is követhetné tehát a sorban, mint a prêt-à-porter? Jól kapiskálod, ez bizony a haute-couture ellentéte, vagy inkább nevezzük a kistestvérének. A legtöbb tervezőnél azonban – még a legnagyobbaknál is –, kéz a kézben járnak egymással. Hiszen valljuk be őszintén, a tervezők többsége a szélesebb körben elérhető prêt-à-porter ruházatokból élnek.
   Ralph Lauren
 

Tegyük akkor helyre, hogy mit is jelent ez a fogalom. Prêt-à-porter franciául a „kész viselet” megnevezésére szolgál, vagyis olyan hétköznapi divatot képviselő kollekciókra és darabokra érvényes, amelyek tömegek számára készültek, és elérhető áron kaphatók az üzletekben. Persze ez is viszonyítás kérdése, hiszen egy Louis Vuitton prêt-à-porter darab mondjuk nem biztos, hogy mindenki pénztárcájához szabott, és még csak nem is a nagy többségéhez, ráadásul nem pont az a kategória, amiben reggelente dolgozni vagy iskolába mész. Szóval, erről a kifejezésről is elmondhatjuk, hogy tágabb értelemben használható, ki-ki a maga szintjéhez mérve alkalmazza.
   Louis Vuitton
 

Az viszont minden prêt-à-porter kollekcióra biztosan igaz, hogy tömeggyártással állítják elő, különböző konfekcióméretekben. Ami a főbb szempontokat illeti, a „kész viselet”, más néven ready-to-wear esetében fontos, hogy megfeleljen a hordhatósági követelményeknek, tehát könnyen kezelhető alapanyagokból készüljön (hiszen többszöri mosást kell kibírniuk), kényelmes legyen, ezenkívül nem árt, ha az aktuális divat és a márka jegyeit is magán hordozza, máskülönben érdektelenné válna a célközönség számára.
   Balmain  

Tulajdonképpen, ezek a széles vevőkört vonzó ruhadarabok hozzák a legnagyobb bevételt a divatházak konyhájára, hiszen az egyetlen bemutatóra varrt, időigényes haute-couture alkotások az esetek többségében a tervezők nyakán maradnak.
Most már tudod, hogy a prêt-à-porter szöges ellentéte a haute-couture fogalmának, és azt is, hogy a francia kifejezés mellett az angol ready-to-wear megnevezést is használja a divatszakma. Ám joggal felmerülhet benned a kérdés, hogy akkor mit jelent a streetwear, és azt mire használják? Bevallom őszintén, nehéz lesz pontosan meghatározni. Hiszen általánosságban is használják, a prêt-à-porter ruházatra, ami lehet egyedi tervezésű is, de mindenképp olyan, amiben az utcán bármikor, bármilyen napszakban megjelenhetsz. Ugyanakkor, a streetwear elterjedt kifejezés például deszkás cuccokra, illetve a hiphop, break stílus öltözékeire, vagy a rockosabb megfelelőikre, de mindenképpen a laza, hanyag, sportos és lezser ruházatra használják, ami a „street”, azaz utcai stílust képviseli.
   Tyra Clothing
 

A nagyobb divatházak évente kétszer, a főszezonok alatti divathéten mutatják be prêt-à-porter kollekcióikat. A kész viselet divathete a haute-couture bemutatóktól elkülönítve, valamivel korábban kerül megrendezésre a leghíresebb divateseményeket felvonultató városokban, mint például Párizs, Milánó, New York, London, Tokió és Los Angeles. Ráadásul ezek a divatházak olyan szorgalmasak, hogy már év elején bemutatják az aktuális őszi–téli darabokat, majd a második szezonban a következő év tavaszi–nyári kollekcióját ismertetik. Így, mivel mindig egy lépéssel előrébb járnak a trendeket követő földi halandók előtt, gyakorlatilag ők diktálják számunkra a divatot.


Kapcsolódó cikkek:

Haute-couture: kultusz, művészet, divat, de mindenekelőtt: fogalom »
Még mindig a kikelet  »
Kikelet az üzletekben »
Hogyan vedd fel az overallt? 13 + 1 találat »
Szükséged van egy „boyfriend” blézerre! »
Maxiruhák és szűk nadrágok »
Aki mer, az nyer 1. rész »
Aki mer, az nyer 2. rész »
Aki mer, az nyer 3. rész »
Aki mer, az nyer 5. rész »
A férfi nyáron 1. rész »
A férfi nyáron 2. rész »
Tavaszi körkép az üzletek kínálatáról! »
Lakatos Márk trendet rak a szekrényedben! (Videó) »
Cseh Évi »

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés