Sokat sminkelsz?

Ki ne akarna szép lenni? A külsőnek minden korban, így manapság is fontos társadalmi szerepe van. Hiába mondjuk, hogy nem számít, mégis hosszú perceket töltünk a tükör előtt. A külsőnek funkciója van, méghozzá hogy a megfelelően ítéljenek meg minket akkor is, ha közösségbe megyünk és akkor is, ha csak a parkban sétálunk egyet. És éppen ezt az igényt használja ki a kozmetikai ipar is.

A fáradt arctól kezdve egészen a pattanásokig, ma már szinte nincs olyan hiba, melyet ne tudnánk egy kis sminkkel eltakarni. A kozmetika igenis csodákra képes. De milyen áron?

Egy nemrégiben megjelent kutatás kimutatta, hogy mivel az olcsó kozmetikai szerek eltömíthetik pórusainkat, miattuk ekcéma alakulhat ki a bőr felületén, illetve nő a pattanásosságra való hajlam is. De nem csak külsőleg vannak ránk rossz hatással ezek a szerek. A bőrünkön keresztül a szervezetünkbe kerülő vegyi anyagok gyakran károsabbak, mint amit szájon keresztül, étkezéskor viszünk a szervezetünkbe. Evéskor ugyanis a nyálban és gyomorban található enzimek segítenek az egészségünkre káros anyagokat lebontani, míg a bőrünk nem képes erre. Ilyenkor a vegyi anyagok felszívódnak, majd mindenféle szűrés nélkül egyenesen a véráramba kerülnek. Nem ritka, hogy az enyhén mérgező anyagok hosszútávon maguk is olyan hatással lehetnek arcunkra, mint amit éppen eltakarni óhajtunk velük, vagyis a bőr ráncos, rosszabb esetben akár heges is lehet tőlük idővel.

Mielőtt még bárki pánikba esne és minden otthon fellelhető szépítőipari termékét a kukába hajítaná, természetesen kis odafigyeléssel orvosolható a probléma: sose felejtsük el leellenőrizni, milyen összetevőkből készült a termék, amit megvenni készülünk. Főleg az ilyen típusú termékekre érdemes odafigyelni:

Rúzsok

Az egyike azoknak a kozmetikumoknak, melyek a legtöbb mérgező, a szervezetre káros anyagot tartalmaznak. Ha a gyártó cég nem veszi a fáradtságot, hogy természetes anyagokat alkalmazzon a gyártásnál, akkor felejtsük el az adott terméket, mert akár gyulladást is okozhat.

Bőrradír

A bőr felfrissítésére, hámlasztására használt szerekkel mindig óvatosan kell bánni! Nemcsak mert káros anyagokat is tartalmazhatnak (bár manapság ez egyre ritkábban fordul elő), hanem azért is, mert túl gyakori használatuk legyengíti a bőrt a külső hatások, mint például a nappal szemben.

Ha természetes anyagokból készült bőradírt szeretnél, akkor ajánlom a Lush termékét, az Ocean Salt arc- és testradírt, amely friss grapefruit levével, tengeri sóval és avokádó vajjal radírozza és egyben kényezteti arcbőröd. Semmilyen mesterséges hozzáadott anyagot nem tartalmaz és nem mellékesen olyan az illata, mintha a tengerpart felől fújna a szél.

Alapozók

A folyékony alapozók ásványi olajat tartalmazhatnak, mely szennyező anyagnak minősül. A gyakori használat lassítja a sejtek megújulását, ezért korai bőröregedéshez vezethet.

Ha figyelsz arra, hogy az alapozód bio legyen, kevesebb rossz hatásnak teszed ki a bőröd! A Zuii termékek például nem tartalmaznak semmilyen bőr károsító összetevőt,  minden összetevőjük növényi eredetű és a növények ellenőrzött biológiai termesztésből származnak. Az már csak hab a tortán, hogy a cég nem végez állatkísérleteket. 

 

Körömlakk

Nyilván senkit nem lep meg a tény, hogy a körömlakkok szintén elég sok mérgező vagy káros anyagot tartalmaznak, mint például a fenol és xilol. Ha ezekből túl sok van a festékben, akkor az akár elszíneződést, bevérzést is okozhat. Ráadásul a körömlakk eltávolítására alkalmas acetontól a köröm törékennyé válhat.

Természetesen erre is van bio megoldás. A Sparitual az első olyan márka, mely dibutil-ftalátok, formaldehid és toluene mentes körömápoló termékeket forgalmaz, valamint kifejezetten a többi spa termékhez és a vegán elvekhez igazodik. Ez azt jelenti, hogy minden olyan káros anyagot kiszűrtek belőle, ami nemhogy széppé tenné, hanem károsíthatja a körmöket. Az előbb említett okok miatt kismamáknak különösen ajánlott ez a termékcsalád! 

A természetes anyagokból készült kozmetikumok bár valamivel drágábbak, mint mérgező társaik, mégis megérik a befektetést. Nemcsak hogy nem roncsolják a bőrt, de segítenek annak regenerálódásában, feltöltik vitaminokkal, javítják annak textúráját. Ha pedig úgy érezzük, hogy bőrünk elfáradt a mindennapi megpróbáltatásoktól, akkor nyugodtan alkalmazzunk természetes eljárásokat, gyümölcsből és zöldségből készült pakolásokat megfiatalítására.

Címkék:
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés