Tilos a nadrág a párizsi nőknek

Egy igencsak meglepő hír járta be a világsajtót az elmúlt napokban: Párizsban hivatalosan a nőknek tilos nadrágot viselniük. A dolog nem kacsa, teljesen komoly, egy több mint 200 éves rendelet tiltja a francia főváros hölgyeinek a "férfi ruhadarab" viselését. Természetesen a rendeletet már nagyon régóta senki sem tartja és tartatja be a divat fővárosában, ennek ellenére a mai napig nem helyezték hatályon kívül.

Néhány nappal ezelőtt a Telegraph cikkének köszönhetően járta be a világot az a megdöbbentő információ, miszerint minden olyan párizsi nő rendszeresen megsérti a törvényt, aki nadrágban jár a városban. Egész konkrétan 1800-ból származik ugyanis az a rendelet, miszerint a párizsi nőknek tilos nadrágot viselniük és csakis szoknyában mutatkozhatnak nyilvánosan. Az, hogy több mint 200 évvel ezelőtt így volt, önmagában még nem túl meglepő, az azonban annál inkább, hogy a rendelet hivatalosan az a mai napig érvényben van.A 19. században a nadrághordás tilalma minden nőre vonatkozott a francia fővárosban, kivételt csak azok jelenthettek, akik előzetesen engedélyt kértek a város rendőrkapitányságán arra, hogy "férfiruhában" járhassanak. A rendeletet egyébként többször módosították lassan 210 éves története során, ennek köszönhetően 1892-tól már a lovagló nők, 1909-től pedig a biciklivel közlekedők is törvényesen húzhattak nadrágot szoknya helyett, minden egyéb nő azonban a mai napig köteles (lenne) jó párizsi polgárhoz méltó módon szoknyában járni.A rendeletet hivatalosan csak a város rendőrfőkapitánya törölheti el, és bár ezt az elmúlt évszázad során többször, többen kezdeményezték, mégsem sikerült hatályon kívül helyezni. 1969-ben már konkrétan a városi tanács is kérte az akkori kapitányt erre, ő azonban akkor azzal érvelt, hogy meggondolatlanság (!) lenne ilyet tenni. Legutóbb 6 évvel ezelőtt több francia politikus is igyekezett elérni, hogy a meglehetősen elavult rendelet érvényben maradjon, főleg amiatt, mivel azt senki sem tartja és tartatja be, ám mégsem sikerült elképzelésüket megvalósítaniuk.


A Telegraph cikkéből nem derül ki, mégis mi az oka, hogy a mai napig sikertelenek a kezdeményezések az őskövületnek számító szabályozás eltörlésére, ezzel szemben a szöveg egy francia jogászprofesszort idéz, aki szerint mivel a nadrágtilalom a mai napig hatályos, ezért többek között a párizsi rendőrség is megszegi a saját rendeletét, amikor kötelező viseletként írja elő a rendőrnőknek a férfiakéhoz hasonló, élére vasalt nadrág viselését.

Kapcsolódó cikkek:

Lily Allen vetkőzött és mackónak öltözött »
Egy kihagyhatatlan kiállítás! Divatrajongóknak! »
Bonjour Mademosielles! »
Vogue 90 »

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés