Történelem magas sarkakon

Neked is megfordult már a fejedben, mikor magassarkúban lavíroztál az utcán, hogy mégis honnan ered ez a fajta cipő? Ha igen, akkor a legjobb helyen jársz!

A magassarkú cipők eredetét mind a mai napig homály fedi. A feltételezések szerint azonban a XVI. századi Európában kell keresni. A magassarkú ebben az időben a jómódú és nemesi származású emberek viselete volt. Ezzel fejezték ki, hogy ők nemcsak jelképesen, de szó szerint is magasabb pozícióban vannak, mint a „pórnép”.

Bár a magassarkú ma már a hölgyek körében hódít, korábban ez nem így volt. Akkoriban ugyanis kifejezetten férfi viseletnek számított. Nézzük csak meg az egyik legismertebb francia királyt! Milyen büszkén tekint le ránk XIV. Lajos, a Napkirály a magas sarkakról!

Hogy miért épp a férfiak kiváltsága volt a magas sarok? Pusztán praktikussági okból: a lovat ugyanis sokkal biztosabban lehetett megülni, ha a sarkakat a kengyelbe akasztották.A magassarkú ezután háttérbe szorult, jó pár évszázadra száműzték a divat világából. Csak a XVIII-XIX. században jelent meg ismét. Ekkor pedig az alacsony emberek hordták még mindig nemre való tekintet nélkül.Végül a XIX- XX. században vált kizárólagosan női darabbá. Azóta a hölgyek kiváltsága lett a magas sarok. Ezt persze ki is használják, hisz világszerte több millióan kopognak nap, mint nap a divatos lábbeliken.

Kapcsolódó cikkek:

A kis Suri már csak magas sarkúban hajlandó megjelenni! »
Négyen a vörös szőnyegen – ki a legszebb? »
Peep show helyett peep-toe »
Van már platform cipőd? »

HIRDETÉS
Belépés:
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés