VIDEÓ! Egy cipővásárlás titkai

Ugye ismerjük az érzést, amikor csak járjuk a boltokat és egyik cipő sem az igazi? Szabó Patríciával a cipővásárlás (és a Cosmopolitan) avatott szakértőjével karöltve ezért választottuk most inkább a cipőterveztetést. Patrícia álmai cipőjét az idei szezonra Schöff Mónika alkotta meg. A cipőtervező dinasztiából származó Mónival ennek kapcsán beszélgettünk hagyományról, tervezésről és mindenről, ami cipő.


Mi az első cipőhöz köthető emléked?

A családom több generáció óta foglalkozik cipőtervezéssel és édesapám, Schöff László – aki a kor Magyarországának egyik leghíresebb tervezője volt – tanított meg engem, hogy mi is az a cipőtervezés. Egészen kicsi korom óta jártam be hozzá a raktárba és ültem a bőrök között, de el nem tudtam képzelni, hogy azon a pinduri, kicsi területen, mint egy cipő, mit is lehet annyit szöszmötölni. Aztán kaptam tőle egy egészen apró kaptafát, hogy kezdjek el rajta rajzolni, ő pedig leellenőrizte a „terveket”. Először persze még nem javított bele komolyan, de ahogy nőttem, úgy lett ő is egyre kritikusabb.

 

Mégis középiskolában ruhákkal foglalkoztál…

Ez is a gyerekkoromhoz köthető. Kicsiként a ruha volt a szerelmem, éjszakákba nyúlóan rajzoltam a Barbie babáimnak a különféle összeállításokat. Aztán a ruhaipari technikum befejezése után rájöttem, hogy nincs olyan dolog a ruhákról, amit az öt év alatt ne tanultam volna meg, hogy ruhatervezőből egyébként is rengeteg van és jó lenne a családi hagyományt továbbvinni. Így aztán elvégeztem a Könnyűipari Műszaki Főiskola cipőtervező szakát. És végül jobban meg is szerettem, mint a ruhatervezést.

 

Hány terv készül egy cipőről?

Olyan húsz körül és ebből hármat-ötöt szoktam megmutatni. Eleinte az összeset odaadtam, mire a megrendelő nem tudott választani, úgyhogy leszűkítettem a kört. Persze az is emberfüggő, hogy ki hányból tud választani, erre is rá kell jönnöm az első találkozásunk alakalmával.

 

Mi a nehezebb: saját kollekciót tervezni vagy megrendelésre dolgozni?

Amikor a kollekciómat tervezem, akkor magammal kell dűlőre jutnom, hogy mit is szeretnék. Ehhez anyagokat, kellékeket nézek, sőt divatlapokat is, hogy hátha egy-egy motívum vagy stílus megfog. Aztán ezt mind össze kell egyeztetni a technikai lehetőségekkel: milyen kaptafákkal dolgozom, milyen anyagok is kaphatók itthon, esetleg mit kell megrendelnem Olaszországból. Ha ez mind megvan, akkor rajzolok, és nem egy cipőt, hanem az összes darabot. Ez egy folyamat, lehet egy hét, de van, hogy csak egy nap – igaz akkor reggeltől estig. Végül kiválasztom a legjobban sikerülteket és elkezdődik a megvalósítás. Persze semmi nincs kőbe vésve, ekkor is sokminden változhat.

 

Megrendelésre dolgozni más kérdés. Ott megbeszéljük, hogy mi a cél, milyen legyen a végeredmény és ahhoz kell igazítanom az alkalmazandó formákat és anyagokat. Itt az a nehéz, hogy megtaláljam a közös nevezőt a vevővel. A legfontosabb, hogy őt megelégedéssel töltse el az eredmény, ám én is fenntartás nélkül adhassam hozzá a nevem.


Mi a véleményed a mai vásárlóközönségről, mennyire van igényük a különleges cipőkre?

Szerintem ma már van egy réteg, aki megcsömörlött a minden kirakatban látható egyencipőktől. Én szeretném kiemelni a cipőt az egyszerű kiegészítő státuszából, ezért tudom, hogy akik eljutnak hozzám, azok egyediségre vágynak.Hogy látod, aki megengedheti magának a különleges cipőket, mennyire vásárol mégis az itthoni palettáról és mennyire hajszolja a külföldi nagy neveket?

Sajnos azok közül, akik már eljutottak odáig, hogy ösztönösen vagy tudatosan keresik az egyediséget, sokan a sznobság csapdájába is beleesnek, és inkább elmennek külföldre a világmárkák után. Így az én potenciális vásárlórétegem is kopik, de akik igazán olyanra vágynak, ami biztosan nem jön szembe az utcán és szeretik a cipőkészítés személyes jellegét, azok hozzám jönnek.

 

Ezek után nem csoda, hogy Szabó Patrícia is Schöff cipőben tipeg majd…

Címkék: , ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés